Aa

Aa

Министар Вулин: Ниједно дете не сме да остане на улици

Министар Вулин: Ниједно дете не сме да остане на улици

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство рада ће до краја месеца донети Уредбу о листи опасних послова којом ће бити одређено шта деца не смеју да раде, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин додајући да је само у Београду прошле године, преко центара за социјални рад, регистровано 3.024 случајева злостављена и занемаривања деце.

''Ниједно дете не сме да остане на улици, да буде само, злостављено, да просјачи, да буде злоупотребљено'', рекао је Вулин Тањугу поводом Дана деце улице, који се данас обележава, додајући да Министарство рада, као једну од својих најважнијих обавеза, управо види борбу против феномена деце улице.

Како каже, зато је основано 115 мобилиних тимова у исто толико центара за социјални рад који се управо баве феноменом деце улице.

Према његовим речима, они покушавају да пронађу начине како да помогну малишанима који су остали без родитељске бриге и који су остали без бриге читавог друштва.

''Само у Београду прошле године смо преко центара за социјални рад регистровали 3.024 случајева злостављена и занемаривања деце, 74 малишана је регистровано као деца улице, а 164 дечака и девојчица је одузето од њихових породица јер су били занемарени, присиљивани на рад или на просјачење'', рекао је Вулин.

Зато, како каже, читаво друштво мора да учествује у борби против ужасног феномена.

''Ниједно дете не заслужује да буде само, остављено. На нама је да пронађемо начин да помогнемо и породици, али на првом месту да помогнемо детету'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, управо зато ће Министарство рада до краја месеца донети Уредбу о листи опасних послова која одређује шта то деца не смеју да раде.

''Не смемо никада заменити рад детета у породици када само помаже родитељима са нечим што је опасно и није примерено његовој снази и годинама. Зато ћемо донети одговарајућу уредбу да би свако знао шта ко може или шта ко сме да ради'', закључио је Вулин.