Aa

Aa

Министар Вулин: Нећу потписати решење о конкурсу за пројекте НВО

Министар Вулин: Нећу потписати решење о конкурсу за пројекте НВО

Читај ми

ИВАЊИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбацио је данас критике поводом конкурса о додели средстава за пројекте невладиних организација, и истакао да је тај конкурс обустављен, а да ће средства бити враћена у буџет.

Вулин је за ту, како је рекао, "хајку" покренуту против њега и министарства, оптужио оне који "нису добили оно што су навикли да добијају свих ових деценија, па су од нечег доброг хтели да направе нешто лоше и зло".

На конкурс за унапређење система здравствене заштите, расписан 27. октобра, неке невладине организације реаговале су и пре него што је истекао рок за жалбе.
"Не дам онима који то говоре да себе преносе на мене. Не дозвољавам да људи који су се обогатили у пљачкашким приватизацијама и од државних субвенција да своје грехе пребацује мени на терет", каже Вулин.

Он, како је навео, на расписивање конкурса за доделу средстава из буџета за невладине организације не може да утиче, али може да га не потпише.
"Конкурса неће бити. Он је требало да запосли у наредних четири месеца 150 људи и 4.500 волонтера, обезбеди услугу за инвалиде и старије који је требало да добију помоћ преко зиме, а 20 одсто тих средстава је требало да оде у хуманитарне сврхе", каже Вулин.

Како је оценио, то је сада "упрљано и погажено, јер ти људи нису добили оно што су навикли да добијају свих ових деценија па су од нечег доброг хтели да направе нешто лоше и зло".

Он је поновио да као ресорни министар неће потписати решење о конкурсу како се од њега не би правио случај и ставила мрља на Владу Србије.
"Ове године неће бити конкурса за невладине организације и неће бити потрошен ниједан једини динар за ове намене, иако мислим да је она добра и племенита. Сва средства биће враћена у буџет и идуће године ће се радити другачије", рекао је он.

Вулин каже да је направио грешку јер није раније јавно говорио о томе какве све невладине организације постоје.
"Оне деценијама узимају паре из фондова ЕУ и нашег буџета и на десетине њих за исте пројекте добијају новац и од локалних самоуправа и од Републике", рекао је он.

Вулин не одустаје од захтева да Државна ревизорска институција преиспита конкурс и да га упореди са онима који су се раније спроводили.
"Трудићу се да сазнам где је завршио новац за ове намене из републичког и других фондова. Нисам се плашио да покренем ревизију инвалидских пензија, помињем нека "недодирљива имена", поставим питање здравих и пословно способних људи који примају социјалну помоћ, па се нећу плашити да покренем питање како се узима новац за један пројекат од два различита донатора", навео је Вулин.

Људи који су, како је рекао, критиковали овај конкурс нису сачекали да се он заврши и изда решење, као ни да се заврши законска процедура, већ су напали оног тренутка када су помислили да нису добили средстава, а можда нису у праву.
Зато је, како је додао, покренута хајка на њега и министарство.

Он је нагласио да је пре конкурса требало да буду објављена имена свих организација која користе средства из различитих фондова за исте пројекте.
"Требало је да их именујемо и кажемо ко су и шта раде", закључио је Вулин.