Aa

Aa

Министар Вулин - Нећемо смањивати права војних инвалида

Министар Вулин - Нећемо смањивати права војних инвалида

Читај ми

БЕОГРАД- Закон о ратним војним инвалидима, који би требало да буде усвојен у децембру, неће смањивати стечена права те категорије грађана, а надлежни ће се трудити да им обезбеде бенефиције које нису материјалне.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин данас је изразио наду да ће закон бити усвојен 12. децембра.

"Свакако ћемо се трудити да ниво остварених права остане исти", рекао је он, додавши да ће повећање нивоа права бити тешко могуће, у условима штедње и смањења плата и пензија.

Вулин је истакао да је намера ресорног министарства да тој категорији грађана "обезбеди нека права која нису материјална а тичу се достојанства, што је такође врло важно".

Упитан о безбедности на раду припадника полиције и војске, Вулин је одговорио да и МУП и Министарство одбране у том сегменту добро раде свој посао и брину о својим људима.

"Полицајци или војници на себе преузимају одређене ризике исто као што имају и одређене бенефиције које иду уз њихов посао", рекао је Вулин након отварања Сајма безбедности, наводећи као пример бенефицирани радни стаж.

Према његовим речима, реаговање полиције у војске у поплавама је један од примера изузетно ризичног посла.

Апел за помоћ поплављенима

Министар Александар Вулин апеловао је данас на све да, без обзира колико им је тешко, схвате да је људима у поплављеним подручјима још теже и да помогну колико могу.

"Евидентно је да постоји нека врста замора или навике наших људи на несрећу која се зове поплава и онда све теже можемо да их инспиришемо да помогну", рекао је он.

Вулин је нагласио да зато постоји држава, да се ангажује више и да обезбеди све сто је потребно .

"Ми то и радимо ", рекао је Вулин и нагласио посебну улогу припадника војске и полиције који су најважнији део државе у поплављеним подручјима и где би без њих био потпуни хаос, а ситуација далеко тежа.

Вулин, који је министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, сматра и да је неопходно донети закон о волонтирању и да сви треба да размислимо јер ће се ситуација са климатским промена и елементарним непогодама дешавати и убудуће.

"Лично мислим да би држава можда требало да размисли и о обавезном осигурању имовине и објеката ...велико је питање да ли ће и наредних година, уколико буде елементарних непогода, држава моћи да, као сада, помогне, мобилише пријатеље из иностранства", рекао је Вулин после отвараја Сајма безбедности у Београду.