Aa

Aa

Министар Вулин: Не остављајте сроднике у илегалним домовима за старе

Министар Вулин: Не остављајте сроднике у илегалним домовима за старе

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да је инспекција социјалне заштите пронашла 197 илегалних домова за старе и забранила им рад, док је у мају месецу било седам таквих случајева.


Министар Вулин се осврнуо на последњи случај који је скренуо пажњу јавности, када је у Зрењанину 12 старих и немоћних особа пронађено сакривено и затворено у подруму.
„На истој адреси инспекција рада је забранила рад илегалном дому 2015. и 2016. године, ово је трећи пут да забрањујемо рад истом дому. Сви морамо заједно, као читаво друштво, да разумемо да су илегални домови велики проблем и да без одлучне и енергичне реакције читавог друштва, а посебно Тужилаштва и правосуђа у целини, нећемо моћи да се изборимо са оваквим злом.“
Министар Вулин је још једном подсетио сроднике да њихове породице и њихови родитељи нису заслужили да буду остављени у илегалним домовима за старе и да на сајту Министарства за рад постоји списак лиценцираних домова.
„Ко није на списку лиценцираних домова − нема право да пружа ову услугу и као такав је илегалан. Немојте остављати своје родитеље у илегалним домовима за старе, нема разлога да се тако нешто ради. Инспекција социјалне заштите ће наставити са овом борбом, очекујемо да нам помогнете, јавите где год чујете или видите да постоји илегални дом за старе, а ми ћемо доћи и проверити.“
Министар Вулин рекао је да ће изменом Закона о социјалној заштити захтевати знатно оштрију казнену политику кад су у питању илегални домови за старе.