Aa

Aa

Министар Вулин на Сајму за треће доба 55 плус

Министар Вулин на Сајму за треће доба 55 плус

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, отворио је Сајам за треће доба 55+, који се ове године одржава под слоганом „Дођите да заједно закорачимо у другу младост“. Министар Вулин је рекао да преко милион и седамсто хиљада пензионера може да буде мирно и сигурно, са пуним поуздањем у своју државу, да ће њихове пензије стизати на време и да ће бити увећане до краја ове или најкасније почетком идуће буџетске године.


Министар Вулин је истакао да је, захваљујући већој запослености и бољој и успешнијој наплати доприноса, као и бољем раду Инспекције рада и Пореске инспекције, закључно са 22. мајем у Фонд ПИО кроз доприносе уплаћено 4,8 милијарди динара више него што је планирано. „То је повећање за 3,37 одсто у односу на план, а више од осам одсто у односу на исти период прошле године. Захваљујући томе, ове године, до 22. маја, из државне касе, из буџета, повучено је 8,7 милијарди динара мање него што је било планирано. Дотације за пензије из буџета сада износе 35 одсто а 2012. године су биле чак 48 одсто. Циљ нам је да ове године дотација пензија буде на 33 одсто“ рекао је Вулин.
Додао је да захваљујући таквој политици можемо да радимо и на повећању пензионерског стандарда. Ове године ће 12.500 пензионера о трошку ПИО фонда отићи у бању, што је за око 1.000 пензионера више него прошле године. „Сваке године ћемо чинити све да дође до побољшања стандарда пензионера. Ово је генерација којој сви треба да будемо захвални, која је изнела терет најтежих мера и без које Србија не би била овако успешна и на тако добром путу.“
Министар Вулин је најавио и да ће бити смањен период чекања на смештај у домове за старије. „Али нама је битније да људи не иду у домове, већ да их што дуже задржимо у њиховој природној средини. Да би то било могуће потребно је да пензионерска удружења боље раде, да буду боље финансирана, да локална самоуправа за услуге одваја више новца. Зато што смо препознали да се такве услуге често гасе у сиромашнијим срединама Министарство је за њихово финансирање ове године издвојило 700 милиона динара. То ће омогућити одрживост постојећих услуга - дневни боравци, геронтодомаћице, а почећемо и да уз те услуге уводимо и лекаре који ће кориснике прегледати у кући и геронто домаћине, који ће обављати поправке у старачким домаћинствима. Зато одвајамо велики новац, да би помогли старима да остану у свом дому а да буду збринути и сигурни. Заједно са ПИО фондом покрећемо и акцију информисања свих пензионера шта му све држава и локална самоуправа нуде – где постоје клубови за пензионере, које курсеве може бесплатно да похађа, на које све услуге у заједници може да рачуна. Ми по правилу не знамо шта све друштво нуди. По нашем истраживању свега 42 одсто младих пензионера или оних који то треба ускоро да постану има план шта ће радити у пензији“, рекао је Вулин.