Aa

Aa

Министар Вулин на међугенерацијском дружењу у Клубу Стари град 1

Министар Вулин на међугенерацијском дружењу у Клубу Стари град 1

Читај ми

Поводом Европског дана међугенерацијске солидарности, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, присуствовао је у Клубу за старије Стари град 1 међугенерацијском дружењу у коме су учествовати пензионери Геронтолошког центра Београд, чланови дневних центара и клубова за старије, деца и млади корисници установа социјалне заштите, волонтери, чланови плесних школа и школе за дизајн.


Министар Вулин је рекао да држава ове године обезбедила 700 милиона динара за помоћ у развијању услуга у заједници, што је готово двостуко више него прошле године. Он је на дружењу младих и старих Београђана подсетио да је 17,5 одсто грађана Србије старије од 65 година и да се очекује да ће се у наредних 30 година тај проценат попети на 30. „Ми смо нација која убрзано стари. Зато ћемо и кроз годину међугенерацијске солидарности увести концепте доживотног учења и рада. Увек можете нешто ново да научите и да доприносите заједници, да будете важан део друштва. Србији недостаје међугенерацијска солидарност, недостаје комуникација између генерација. Већ дуго нас супротстављају. Дуго за старе говоре да су наш терет, а за младе да су лењи и незахвални. Наравно да ни једно ни друго није тачно. Потребно нам је обнављање комуникације између генерација, треба да учимо једни од других и доприносимо заједници“, рекао је Вулин.
Он је рекао да се у години очекује промена неколико закона, али и скретање пажња на важне теме о којима се не говори, на проблеме од којих често окрећемо главу, као што је насиље над старима.
Министар Вулин је најавио и да ће до краја године бити повећане плате и пензије. Он је подсетио да је држава 2012. године из буџета дотирала 48 одсто средстава за исплату пензија а данас, захваљујући бољој наплати доприноса, дотира 35 одсто.
На данашњем дружењу, пензионери и млади су заједно радили на осликавању и улепшавању летње баште Клуба Стари град 1 – поред цртања графита на фасади Клуба, бавили су се и радом на мозаику, фарбањем и садњом цвећа. Догађај су употпунили музичари сениори, а организована је и кулинарска радионица.
Дружење младих и старијих одржано је у оквиру четвртог Фестивала међугенерацијске сарадње „Океј“, који организују Дневни центри и клубови Геронтолошког центра Београд.