Министар Вулин: Нa бесплатан опоравак у бање ове године иде 12.500 пензионера

Министар Вулин: Нa бесплатан опоравак у бање ове године иде 12.500 пензионера

Читај ми

„Захваљујући повећаној запослености, далеко бољој наплати доприноса и већој фискалној дисциплини ми можемо да кажемо да нам је каса много пунија. Закључно са 22. јуном ове године у касу ПИО фонда је уплаћено 5 милијарди динара више него што је планирано. То је повећање, у односу на план, за 2,81 одсто и захваљујући томе обавезне дотације су смањене толико да ПИО фонд неће повући из буџета 11,5 милијарди динара“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин после обиласка пензионера који су на бесплатном опоравку у Врњачкој Бањи.

„Када добро радите, када имате више запослених, када се боље наплаћују доприноси можете да водите рачуна и о пензионерском стандарду. Политика Владе Александра Вучића је била, и свака следећа Влада на коју пресудно буде утицао Александар Вучић, наставиће са таквом политиком, да све што зарадимо најпре поделимо са онима који су најзаслужнији, да они који су најсиромашнији прво осете зашто је добро што смо умирили државу, зашто је добро што смо обезбедили фискалну консолидацију. И зато данас, захваљујући већим уплатама, захваљујући већој количини новца у ПИО фонду, можемо да кажемо да смо 12.500 пензионера послали у бање. То радимо тек две године. До сада се то није радило на тај начин. И ове године смо на опоравак у бању као што је Врњачка Бања послали 1.000 пензионера више него прошле године. Очекујемо да ћемо са овим трендом наставити и идуће године и да ће још више пензионера идуће године моћи да оде у бању“, рекао је Вулин.
„Захваљујући већим доприносима, захваљујући већој количини новца, захваљујући томе што нисмо повукли 11,5 милијарди динара из буџета, ми смо ове године обезбедили да се пензије од стране државе дотирају са свега 35 одсто, а надамо се да ће, ако се настави овај тренд, до краја године дотације државе бити свега 33 одсто. Колика је то разлика види се по томе што је 2012. године држава сваку пензију дотирала са 48 одсто, а данас са 35 одсто“, каже министар Вулин.

У Врњачкој Бањи тренутно борави 55 корисника пензија који су остварили право на десетодневну рехабилитацију о трошку Републичког фонда ПИО.
Преко Фонда ПИО ће ове године на опоравак у једну од 25 бања Србије отићи око 12.500 старосних, инвалидских и породичних пензионера свих категорија. На основу Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, у овој години је за друштвени стандард пензионера издвојено скоро 394 милиона динара, а највећи део тих средстава намењен је за бесплатну рехабилитацију у бањама.