Aa

Aa

Министар Вулин: Материјални положај најстаријих поправљаће се свакодневно

Министар Вулин: Материјални положај најстаријих поправљаће се свакодневно

Читај ми

БЕОГРАД - Просечна пензија са увећањем износиће 23.818 динара, а за те намене је ове године обезбеђено додатних 8,6 милијарди динара у ПИО фонду, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да ће пензије бити исплаћиване "у динар и на време".

"Увећана децембарска пензија, која ће бити исплаћена у јануару, обезбедила је да ће нешто више од милион пензионера имати већу пензију коју су икада имали", рекао је Вулин.

Како је додао, можемо бити мирни и сигурни да ћемо моћи да исплаћујемо пензије у динар и на време.

Вулин је поручио и да материјални положај најстаријих суграђана мора да буде поправљан и да ће се поправљати свакодневно.

Министар је данас посетио Геронтолошки центар "Београд" где је организовано међугенерацијско дружење "Бакин доручак" и истакао да ће 2017. година бити управо година међугенерацијске солидарности.

Вулин је подвукао да је у Србији више од 17 одсто старијих од 65 година, што не смемо дозивљавати као терет, нито као препреку.

Истакао је да су наши најстарији суграђани радом и животом заслужили поштовање и заслужили да водимо рачуна о њима, као што су они читавог свог века водили рачуна о земљи у којој живимо.

"Раздвојили су нас. Млади и старији имају јаз између себе и своју генерацију доживљавају као препреку, а ово је прилика да поново будемо уједињени, да млади разумеју колико још могу да науче и добију од старијих, а да се старији осете и поштованим и чуваним у нашој заједници, да нисмо претња једни другима", рекао је Вулин.

Наше друштво ће успести ако буде уједнињено или неће успети, подвукао је министар.

У Геронтолошком центру данас је поводом новогодишњих празника организовано међугенерацијско дружење корисника услуга центра и чланова клубова за старије и њихових унука, са децом на смештају у Заводу за васпитање деце и омладине Београд и Центру за смештај одојчади, деце и младих Београд, као и малишанима из Дневног боравка "Сунце".

Приликом сусрета, симболично названог "Бакин доручак" организоване су и креативне радионице у којима су учествовали заједно најмлађи и најстарији корисници.

"Ово празнично јутро треба да буде слика године, ми сви заједно. Морамо да будемо заједно, да млади поштују старије, да науче од вас, а да се стари радују младости. Ово је добра земља, са добрим људима, коју сте ви стварали и коју треба да пренесете на оне који долазе", поручио је Вулин.