Aa

Aa

Министар Вулин: Капацитети се неће повећавати

Министар Вулин: Капацитети се неће повећавати

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да се капацитети за прихват миграната у Србији неће повећавати, а поводом информација да су се појавиле телесне ваши и шуга каже да се у свим центрима врши дезинсекција, промена гардеробе и све неопходне медицинске процедуре.

Вулин је новинарима након обиласка Центра за азил у Крњачи рекао да у Србији тренутно има око 6.000 миграната, што је у складу са капацитетима.

"Ако наши суседи буду смањивали број оних који могу да напусте нашу земљу, тако ћемо ми смањивати број оних који могу да уђу у Србију. Свака од земаља мора да преузме свој део одговорности, не само Србија већ и оне преко којих миганти долазе", рекао је Вулин.

Он је објаснио да је дневно улазило од 100 до 150 људи и да ће сада то бити значајно мање, те да ако из Србије може да изађе десет миграната, онда неће више моћи да уђе њих 150.

"Србија показује хуман однос према мигрантима којима је заштита потребна, али исто тако мора да води рачуна о сопственом становништву и заштити територије и да капацитете са којима располаже користи најрационалније, али никако да их подиже", рекао је Вулин и додао да ће се о онима који су већ овде водити рачуна у складу са законом и да они имају право да се о њиховим захтевима за азил Србија изјасни.

Говорећи о информацијама које су се појавиле у вези са здравственим стањем миграната, Вулин је казао да мрежа института за јавно здравље у сваком од центара ради заједно са Комесаријатом за избеглице дезинсекцију, промену гардеробе и све потребне медицинске процедуре.

"Али да се ситуација у центрима која је добра не би покварила ситуацијом која није контролисана ван тих објеката, донели смо одлуку да се најпре у самим центрима уведе појачан режим заштите - уласка и изласка миграната", рекао је Вулин.

Он је најавио да ће се у наредних неколико дана почети са активношћу на "пражњењу" београдског парка, као и на другим локацијама у Србији.

Каже да неће више бити могуће да се у већем броју скупљају они који нису део система, јер се осим о њиховом здрављу мора водити рачуна и о здрављу нашег становништва.

Вулин је указао да је контрола на границама веома ефикасна и да је значајан број људи заустављен.

"Одржавамо број миграната приближно у складу са нашим капацитетима. Да то нисмо урадили можете замислити колико би хиљада људи било овде", рекао је Вулин.

Вулин: Биће мање миграната у центру Београда

Вулин је најавио да убудуће неће бити могуће окупљање већег броја миграната у београдском парку и на неколико других локација у Београду, а тако и у другим местима у Србији.

Вулин је рекао да више бити могуће да се у већем броју скупљају они који нису део система, јер се, осим о њиховом здрављу, мора водити рачуна и о здрављу нашег становништва.

Он је указао да је контрола на границама веома ефикасна и да је значајан број људи заустављен.

"Одржавамо број миграната приближно у складу са нашим капацитетима. Да то нисмо урадили, можете замислити колико би хиљада људи било овде", рекао је Вулин.

Према његовим речима, у наредних неколико дана почеће се са активностима на "пражњењу" београдског парка, као и на другим локацијама у Србији.