Aa

Aa

Министар Вулин: Једна агенција затворена, три изгубиле дозволу

Министар Вулин: Једна агенција затворена, три изгубиле дозволу

Читај ми

БЕОГРАД - Једна агенција за привремено запошљавање која је регистрована у Србији је затворена, а још три агенције су изгубиле дозволу на нашем простору, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.


Затворена је агенција "Ларго Србија", која је регистрована и у другим земљама као "Ларго Мађарска" и "Ларго Словачка", прецизирао је министар.
Вулин, који је пре неколико дана у Братислави разговарао са колегама из Словачке о заштити радника који се налазе на привременом боравку у иностранству, каже да је потребна међусобна размена информација са државама у које иду радници из Србије.
Агенције, каже он, окупе наше раднике, потпишу са њима уговоре, али им не кажу где ће ићи, па не знају шта ће да раде, колика ће бити надокнада, какви ће бити услови, смештај...
"Договорили смо се да наше инспекције рада о овим информацијама обавештајаву једна другу, да проверавају - ако је из Србије кренуло 1.000 радника у Словачку, а завршили су у Мађарској, ми ћемо приметити, јер смо обавестили словачку инспекцију да је тамо требало да стигне 1.000 људи, а није", објаснио је Вулин гостујући на РТС.
Он је истакао да је циљ Владе Србије да ти људи остану овде да раде, али да ће, ако радници већ морају и хоће да одлазе из земље, дати све да им помогне да тамо где оду буду заштићени, јер не сме бити разлике између српског радника и радника из ЕУ.
Упитан да ли су и друге земље једнако заинтересоване да се тај проблем реши, Вулин каже да су им наши надлежни скренули пажњу и успели да их упозоре колико је то опасно и за њих.
"Ако имате непријављене раднике, они врше дампинг према вашим радницима, обарају цену рада, крше законе, не уплаћуху доприносе...То је проблем који се тиче свих нас", закључио је Вулин.