Aa

Aa

Министар Вулин - Израда социјалне карте Србије трајаће три године

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Министар Вулин - Израда социјалне карте Србије трајаће три године

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је почела израда социјалне карте Србије и да јавност треба да зна да је реч о пројекту који није могуће урадити преко ноћи.

Пројекат ће трајати три године и очекујемо велику подршку Европске комисије, као и донације из иностранства јер је реч о скупом пројекту, рекао је Вулин новинарима у Стамници.

Према речима Вулина, 14 регистара које води држава Србија би се ујединили у један, где би сви подаци, о сваком грађанину, били на једном месту, а одговорајући службеник би имао одговарајући ниво приступа подацима.

"Социјална карта служи за то да грађани остваре нека права на основу података који су у њој и ту се завршава посао службеника", рекао је Вулин.

Вулин је оценио да је социјална карта, како је рекао, бескрајно важна јер ће сваки грађанин имати одговарајући ниво права, али и обавеза.

"Свако од нас моћи ће да користи неке привилегије које држава даје, или неће моћи, па ће неки од нас давати више за неке рачуне или за нека права, а неки ће давати мање или неће дати ништа", навео је Вулин.

Наглашавајући да је социјална карта развојни пројекат читаве државе и да превазилази значај социјалне политике, Вулин је рекао да тера читаву државу и бирократски апарат да постане ефикасан и да дневно буде ажуриран, да се не може десити да постоји кућа која није укњижена.

Вулин је рекао и да је социјална карта државе нешто што су урадиле само најразвијеније земље у Европи, те да би Србија могла да се угледа на њих и да уместо 14 регистара има један у којим би се дневно ажурирале промене у имовини, плати.