Aa

Aa

Министар Вулин: Истина се мора сачувати, без рехабилитације квислинга

Министар Вулин: Истина се мора сачувати, без рехабилитације квислинга

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да Србија ни на који начин неће дозволити да се заборави истина у Другом светском рату, као и рехабилитацију квислинга какав је био Милан Недић.

"Не можемо да допустимо да се борба нашег народа, једна светла традиција изједначи на било који начин са колаборацијом, са оним што није у духу нашег народа", рекао је Вулин после састанка са са директором Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраимом Зурофом.

Састанку Вулина и Зурофа присуствовао је и председник Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога за управљање Меморијалним комплесом на Старом београдском сајмишту, епископ славонски Јован.

"Разговарали смо о раду Комисије, о томе шта је потребно урадити, шта је урађено, о проблемима које морамо превазићи, а један од њих јесте новац и нема сумње да ћемо се посветити томе да се обезбеди одговарајћи буџет, првенствено за међународни део пројекта Старо сајмиште", рекао је Вулин новинарима.

Он је додао да је формирана Радна група која ће донети одговарајући законски предлог о Старом сајмишту, којим ће он бити препознат као Меморијал за Други светски рат, истакавши да за то очекује подршку у парламенту.

Епископ славонски Јован рекао је новинарима да је данас Комисија за Старо сајмиште одржала седницу и да је закључено да је између две посете Зурофа дошло до значајног напретка, те да је кула Старог сајмишта почишћена.

"Сада следи конзервација и рестаурација куле како би могли да почну програми који су предвиђени радом меморијала. То ће бити истраживачко-образовна институција", рекао је он.

Он је подсетио да је Комисија основана са две премисе - Србија још увек нема меморијал за Други светаски рат, а Старо сајмиште је место идеално место да се такав меморијал направи.