Aa

Aa

Министар Вулин и потпредседник Владе Словачке Лајчак обишли Центар за тражиоце азила у Крњачи

Министар Вулин и потпредседник Владе Словачке Лајчак обишли Центар за тражиоце азила у Крњачи

Читај ми

БЕОГРАД - Потпредседник владе и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак посетио је данас, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином, мигранте у Прихватном центру за тражиоце азила у Крњачи којима је уручио пакете са ћебадима, подлогама за лежање, кабаницама и средствима за хигијену у вредности од 50.000 евра.

Словачка ће исту суму уплатити на рачун Народне банке Србије који је наменски отворен за уплату средстава за помоћ мигрантима, најавио је Лајчак.

Словачки шеф дипломатије је указао и да се ЕУ није понашала у избегличкој кризи како се од ње очекивало, те да свака земља мора да се сналази како зна и уме и, у том контексту, похвалио рад српске владе.

"Влада Србије веома одговорно ради огроман посао када је реч о хуманитарној и материјалној помоћи, али и регистрацији миграната и избеглица које долазе у Србију. То је јако важно за целу Европу", оценио је Лајчек.

Он је изразио наду да ће се избегличка криза решити на територији целе Европе, а не само ЕУ истакавши да Србија, у том контексту, игра "централну и важну позитивну улогу".

Вулин је изразио захвалност Словачкој на помоћи коју пружа Србији и нагласио да је у нашој земљу јуче регистровано више од 4.100 избеглица међу којима, како је рекао, није било економских миграната.

"Србија ће се трудити да буде максимално организована и веома хумана према људима који долазе. Они нису криви за несрећу у којој се налазе, а није ни Србија", поручио је Вулин.

Он је истакао да Србија не зна како ће се одвијати кретање миграната и избеглица, али да ће настојати да пружи заштиту свима који се нађу на њеној територији.

"О њима ће се водити рачуна, биће безбедни и они и наше становништво", рекао је Вулин.

Са Вулином и Лајчеком, у посети мигрантима у Привременом центру за тражиоце азила у Крњачи био је и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.