Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадорка Француске потписали Споразум о обнови Споменика захвалности Француској

Министар Вулин и амбасадорка Француске потписали Споразум о обнови Споменика захвалности Француској

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, и амбасадорка Републике Француске у Србији, Кристин Моро, потписали су Споразум о обнови Споменика захвалности Француској, који се налази на Калемегдану.


Министар Вулин је рекао да је Србија поносна на своју историју и да своју борбу за слободу дели са народима којима је слобода подједнако важна. Он је подсетио да су се Србија и Француска у Првом и Другом светском рату бориле против истог непријатеља. „Заједно смо гинули, ослобађали Београд, заједно смо били у најтежим тренуцима наше историје. Никада нећемо заборавити да смо заједно веровали у идеју слободе, да смо заједно умирали и да смо се заједно изборили за нови живот. Зато су наши преци и подигли споменик захвалности. Обнова споменика није само обнова једне материјалне вредности која је оштећена временом већ још један доказ да се пријатељство два народа никада није умањило“, рекао је министар Вулин.
Амбасадорка Републике Француске, Кристин Моро, се захвалила Влади Србије која је покренула иницијативу за обнову споменика и најавила да ће радови бити завршени до 11. новембра ове године. Амбасадорка је истакла да су средства за обнову обезбедили Влада Француске, удружења старих ратника, француске компаније као и грађани везани за пријатељство са Србијом.
Обнова споменика ће коштати око 400.000 евра, од чега је Влада Србије уложила 22 милиона динара, а амбасада Француске око 200.000 евра.