Aa

Aa

Министар Вулин - Деца са Косова у Суботици могу да науче оно што не могу у Гњилану

Министар Вулин - Деца са Косова у Суботици могу да науче оно што не могу у Гњилану

Читај ми

Оно што ја желим, то је да ова деца једног дана угосте своје вршњаке из Суботице у Гњилану. То је оно чему ја радим и што желим јер ће то значити да је Космет миран, да су Срби на Косову и Метохији безбедни, да нема насиља, наводи министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања.

СУБОТИЦА - Деца са Космета у Суботици могу да науче оно што не могу у Гњилану, да је могуће говорити различитим језиком, звати се другачије, бити потпуно безбедан, задовољан и срећан, поручио је данас Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у Суботици, као претходних година, обишао педесетак малишана из околине Гњилана који традиционално долазе у посету код својих вршњака суботичке Основне школе “Соња Маринковић”.

“Оно што ја желим, то је да ова деца једног дана угосте своје вршњаке из Суботице у Гњилану. То је оно чему ја радим и што желим јер ће то значити да је Космет миран, да су Срби на Косову и Метохији безбедни, да нема насиља, да је све како треба да буде, па да ова деца поделе радост и детињство са својим вршњацима из Суботице” – додао је Вулин.

Он је оценио да деца са Космета приликом посета Суботици “науче вредну и велику лекцију коју у Гњилану не могу да науче” – да је могуће говорити различитим језиком, звати се другачије, бити потпуно безбедан, задовољан и срећан.

“То у Гњилану није могуће, у Суботици као што видите јесте. Ја сам поносан што њихова Србија и овај, седми пут, нашла и прилике и времена и стрпљења и средстава да их угости, да им покаже Суботицу, Сомбор и Кикинду, да им покаже како је лепа њихова Србија”, рекао је Вулин.

До сада затворено 10 геронтолошких центара

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања води велику и опсежну акцију лиценцирања геронтолошких центара, са циљем да раде по закону и у складу са стандардима, изјавио је данас министар Александар Вулин.

До сада је у Србији затворено око 10 геронтолошких центара, и то у Београду, Вршцу, Ковину и другим местима, а циљ акције је да корисници услуга тих центара буду безбедни, задовољни и здрави, изјавио је Вулин током посете Суботици.

Он је нагласио да циљ Министарства није да затвара геронтолошке центре, већ да се они приведу закону, да корисници њихових услуга буду безбедни, задовољни и здрави и да се о њима води рачуна у складу са стандардима.

Вулин је истакао да министарство води велику и опсежну акцију лиценцирања свих установа из њихове ингеренције, те да се труде да исправљају недостатке како би корисници њихових услуга били задовољни.

Он је најавио да ће ускоро поново бити отворен и Геронтолошки центар у Обреновцу.

Задржати и здравствену функцију бања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да треба задржати здравствену функцију бања, а не све бање претворити у спа центре, јер корисници заслужују да се лече.

Он је приликом данашње посете Суботици рекао да је формирана радна група која се бави искључиво бањама, чији ће први задатак бити решавање проблема правне природе, односно удела власништва Фонда за пензијско инвалидско, односно здравствено осигурање, државе и радника.

Вулин је рекао да је заузето становиште да се "не понови грешка Словеније да се све бање претворе у спа центре", односно потпуно изгубе здравствену функцију.

"Наши корисници имају право да буду лечени. Они су улагали у те бање и шта год се буде радило, каква год приватизација, стратешко или финансијско партнерство, који год ових модела буде искоришћен - мораће остати довољан број кревета за наше кориснике да се лече", рекао је Вулин.