Aa

Aa

Министар Вулин: Борили сте се за Србију у којој вреди живети, хвала вам

Министар Вулин: Борили сте се за Србију у којој вреди живети, хвала вам

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Геронтолошки центар на Бежанијској коси, захвалио најстаријим суграђанима што су се борили за Србију у којој "вреди живети" и поручио да ће држава наставити да брине о њима.

"Волео бих када би моја генерација могла да се хвали резултатима какве су имале генерације пре нас. Сви наши напори су посвећени томе да створимо земљу у којој ћете и ви и ја и наша деца и унуци моћи да кажу да се у њој вредело родити и живети и да је вреди оставити онима који долазе иза нас", рекао је Вулин.

Он је истакао да држава има механизме и могућност да помогне старијима, посебно кад је реч о побољшању њиховог материјалног положаја.

Наводећи да је Србија једна од земаља у светском врху по обухвату пензија, будући да 81 проценат старијих прима пензије, Вулин је рекао да ће дрзава наставити да побољшава квалитет живота у инстутуцијама које се брину о животу старијих, те да ће наставити да ради на побољшању квалитета живота у заједници.

Министар је рекао да ће држава радити и на решавању проблема насиља према старијима, наводећи да је прошле године пријављено 18.000 случајева насиља, од чега је 12 одсто насиље према старијима.

Каже да старији људи ретко пријављују ту врсту насиље, те да је циљ да се охрабре да то чине, али и да се такав вид понашања искорени.

Вулин је рекао да ће идућа година за Министарство за рад бити година "међугенерацијске солидарности".

"Предуго смо допуштали, врло често из политичких разлога, да свађамо и сукобљавамо генрације, да говоримо младима како су им будућност појели старији, а старијима како су млади незахвални и лењи... И једно и друго је велика лаж, против које ћемо се борити", рекао је Вулин.

Он је захвалио најстаријим суграђанима што су своје животе провели правећи од Србије земљу у којој вреди живети.

"Да није било вашег стрпљења, труда и мудрости, не би Србија била овако лепа. Живот који сте провели у борби да живто наше деце буде вредан живљења, заслужује захвалност", рекао је министар.

"Такву Србију желимо да оставимо и будућим генерацијама, да се у Србији вреди родити, да у њој вреди живети и да због ње вреди живети", рекао је Вулин.

Министар је посетио Геронтолошки центар и разговарао са корисницима, присуствовао манифестацији "Наша прича", којом је обележен 1. октобар, Међународни дан старих.

Директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић рекла је новинарима да је поводом Дана старијих организован низ радионица у којима су учествовали старији суграђани, корисници домова и деца из прихватилиста, чиме су показали шта значи знање и искуство и како таленти старије генерације могу бити пренети на младе.

Она је навела да ће Геронтолошки центар наставити да буде установа која брине о најстаријима, како би њихов живот био миран, достојанствен и квалитетан.