Министар Вулин: Безбедност и здравље радника који при високим температурама раде на отвореном приоритет послодаваца и државе

Министар Вулин: Безбедност и здравље радника који при високим температурама раде на отвореном приоритет послодаваца и државе

Читај ми

„У време великих врућина сви смо дужни да посебно водимо рачуна о онима који, у периоду од 11:00 до 16:00 часова, раде тешке физичке послове. Инспекција рада ће проверавати и жели да упозори сваког послодавца да води рачуна да, где год је могуће, организује рад у најтоплијем периоду дана на отвореном у складу са највишим безбедносним стандардима. Очекујемо од сваког послодавца да се потруди да, уколико је температура преко 36 степени Целзијуса и уколико се ради на посебно тешким пословима, уколико се ради на отвореном, обезбеди неопходан одмор, течност, приступ води, соковима, свему ономе што може да помогне да се радник расхлади и да се води, на првом месту, рачуна о његовом здрављу“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин приликом обиласка градилишта WЕСТ 65.

„За послодавце који имају било какву сумњу или дилему шта би требало да раде препоручујем да оду на сајт Министарства рада где могу да виде које су то препоруке и смернице и на који начин се најбоље штите здравље и безбедност радника. И послодавцу и раднику и држави на првом месту јесте и мора да буде безбедност запослених. У тренуцима када су високе температуре, преко 36 степени Целзијуса, сви морамо посебно да водимо рачуна а послодавац је дужан да учини све да у периоду од 11:00 до 16:00 часова, уколико се ради на отвореном, уколико се ради под посебно тешким условима, поведе и посебно рачуна о безбедности и заштити радника“, рекао је министар Вулин. 
„Свима нам је највећи интерес да сачувамо здравље, безбедност и живот запослених и сигуран сам да ће Инспекција рада и помоћи у томе“, закључио је министар Вулин.