Aa

Aa

Министар Вулин: Без једностраних потеза, до коначног решења

Министар Вулин: Без једностраних потеза, до коначног решења

Читај ми

БРИСЕЛ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Радне групе за решавање проблема међународних миграционих токова Александар Вулин присуствовао је данас у Бриселу радном доручку министара и комесара земаља "западнобалканске руте", на којем је, како је рекао Тањугу, договорено да се сви актери уздрже од једностраних потеза док се не дође до решења мигрантске кризе.

"Добили смо уверавање да ће на самиту Европске уније и Турске, 7. марта, доћи до приближавања том решењу, те је заузет заједнички став да се до тада све земље уздрже од унилатералних потеза", рекао је Вулин после састанка.

"Договорено је да се сачека да се види исход тог самита. Тако ће се понашати и Србија и избегаваћемо унилатералне мере", рекао је Вулин.

Министар је истакао да се Србија чврсто држи своје политике да неће спроводити никакве унилатералне мере, али и да ће радити оно што раде друге земље.

"Ми апсолутно поштујемо своју одговорност према мигрантима, према међународним законима и домаћем законодавству, али водимо рачуна и о свему ономе што може бити важно за свакодневни живот наших грађана", казао је Вулин.

Србија је, истакао је, још једном добила сваку подршку за своју политику и за начин на који се бори са последицама мигрантске кризе, али је и са наше стране изражена спремност да учествујемо у заједничком решењу.

"Евопска комисија, односно Унија до сада није успела да пронађе јединствено решење. То је највећи проблем. Свако унилатерално деловања оставља последице на друге земље и на мигранте и већ се показало не доноси баш никакав напредак и бољитак", рекао је Вулин.

Он је поручио да данашњи скуп није био састанак на којем се игра, како је рекао, игра проналажења кривца, већ је био у функцији мо покушали да нађено јединствено решење.

Јер, додао је, ниједна земља не може мигрантску кризу сама да реши и сваки једнострани потез се одразио на Немачку и на Грчку и на Србију.

Радном доручку је присуствовала и в.д. директорка Канцеларија за европске интеграције Ксенија Миленковић.