Aa

Aa

Министар Вулин: 86 породица смештено у различитим центрима

Министар Вулин: 86 породица смештено у различитим центрима

Читај ми

МЛАДЕНОВАЦ - У локалним самоуправама у којима је била проглашена ванредна ситуација центри за социјални рад су обишли или били у контакту са укупно 1.186 особа, односно породица, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексадар Вулин додајући да је на целој територији Србије 86 породица смештено у различитим центрима зато што су живели у неусловним просторима.

''Обишли су 1.186 породица, а чак и већи број је контактиран телефонон. Поделили смо стотине пакета хране и нико није остао без хлеба, без помоћи. На целој територији Србије 86 породица је смештено у нашим различитим центрима зато што су живели у неусловним просторима и зато што смо сматрали да им је помоћ у том тренутку потребна'', рекао је Вулин који је обишао Геронтолошки центар Мледновац.

Наводећи да је у свим геронтолошким центрима обезбеђен одговарајући број постеља и да нико није остао без пажње и бриге, министар је навео и да је велики број деце био смештен у центрима.

Према његовим речима, систем је функционисао, функционише и министарство ће увек бити ту за људе којима је помоћ потребна.

Министар је истакао да је читав систем социјалне заштите у време елементарних непогода функционисао изузетно.

Он се захвалио свим запосленима у систему социјалне заштите на великом пожртвовању и самопрегору због тога што су били ту за људе којима је помоћ била потребна.

''Ниједан радник ниједног геронтолошког центра и центра за социјални рад није питао да ли треба да остаје дуже на послу и да ли ће за то бити посебно стимулисан. Сви су били ту да помогну људима којима је помоћ била потребна'', рекао је Вулин.

Он је апеловао на све грађане Србије да обилазе и воде рачуна једни о другимима.

''Не можемо да обиђемо сваку кућу, да знамо коме је у том тренутку помоћ потребна, па хајде бар када су ови тешки ушлови да обиђемо једне друге, да комшије позвоне једни другима, а онда је систем ту. Обавестите нас ако смо потребни а нико не може да замени људе и бригу коју дугујемо једни другима'', рекао је Вулин.

Он је навео да је ситуација сада нешто лакша, али да то ништа не значи.

''Докле год постоји људска мука и потреба да се људима помаже ми ћемо бити ту. Министарство је издало одговарајуће упуство свим центрима за социјални рад и геронтолошким центрима како да се понашају у овим условима и сви су се понашали тако - били су хумани, одговорни и организовани'', рекао је Вулин.

Директорка Геронтолошког центра Младеновац Душица Токић рекла је да је у тој установи примљено око 45 људи од првог дана ванредне ситуације до данас.

''Капацитет наше установе је 310 корисника, али тренутно је их је 325 и још пет корисника, чланова једне поредице'', рекла је Токић.

Она је истакла да је тај геронтолошки центар послушао инструкције мнистарства и да је од почетка ванредне ситуације примао кориснике у континуитету.

Једна од корисница је и Драгиња Јовановић из села у околини Аренђеловца која каже да је смештена у Геронтолошки центар јер не може сама.

''Има 20 -так дана како сам овде. Нисам могла на ноге, падала сам. Бићу овде док не отопли, да не морам да ложим јер нема ко да ми то ради'', рекла је она додајући да јој је лепо и да је задовољна условима и запосленима у центру.