Aa

Aa

Министар Старовић положио венац Новим косовским јунацима

Министар Старовић положио венац Новим косовским јунацима

Министар Старовић положио венац Новим косовским јунацима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић положио је венац на Спомен- плоче Новим косовским јунацима у храму Св. Василија Острошког у Нишу.

 

“ Заиста верујем да је од огромне важности то да сећајући се подвига и жртве нашег Св. кнеза Лазара из 1389. године, да једнако негујемо сећање и  на наше припаднике  војске и полиције, добровољце који су невини страдали пре четврт века. Када кажем невини страдали, нису невини само цивили који изгубе свој живот, невин је и онај војник и полицајац којег убије терористички метак или бомба злочиначког агресора. Велика је жртва коју су они поднели. Жртва и дуг који имамо према њима ми никада одужити нећемо, једино што можемо то је да негујемо сећање на њих," поручио је министар Старовић кадетима и студентима Војне академије и Криминалистичко полицијског универзитета, након  обиласка спомен - крипте Св. кнеза Лазара.

 

Истичући значај храма Св. Василија Острошког, министар је рекао да је то једино место где су исписана имена,  презимена, година рођења и смрти, али и основни подаци о 1139 новомученика.

 

"Гледајући ове плоче, овде у овом светом храму, размишљао сам о томе колико би сати и сати требало само да се пажњиво ишчитају та имена и основни подаци наших новомученика, а иза сваког тог имена, крије се једна судбина, један живот који је прерано завршен. Живот хероја који је дао за своју државу највише што је могао. Сваки од тих 1139 новомученика, без изузетка, већи је и бољи од свакога од нас овде и никада њихову жртву ми вероватно нећемо достићи, када говорим о жртви говорим о подвигу њихове жртве," рекао је министар.

 

Министар Старовић је кадетима и академцима рекао  да су они млади људи који су се одлучили за позив части и  родољубља и да верује да никада неће бити у околностима и ситуацији у којој су били косовски новомученици пре четврт века.

 

"Али исто тако знам, када за то буде дошао час, да  ћете показати једнако одважност, храброст и љубав према нашој јединој отаџбини Р. Србији, истакао је министар Старовић.

 

 Поред министра Старовића, венац је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије, док је епископ нишки Арсеније служио парастос Новим косовским јунацима.

 

На 19 спомен - плоча исписана су имена 1139 војника, полицајаца и добровољаца погинулих у борби против шиптарских терориста на Косову и Метохији 1998- 1999.године и у Прешеву и Бујановцу 2001 – 2003.године.