Aa

Aa

Министар Селаковић у ГЦ Јагодина: Ми показујемо колико смо озбиљна, одговорна власт која брине о свим грађанима

Министар Селаковић у ГЦ Јагодина: Ми показујемо колико смо озбиљна, одговорна власт која брине о свим грађанима

Министар Селаковић у ГЦ Јагодина: Ми показујемо колико смо озбиљна, одговорна власт која брине о свим грађанима

Читај ми

„У периоду од 2021. године и  закључно са средствима које смо определили у овој години, у Геронтолошки центар Јагодина, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања укупно улаже 62 милиона динара“, изјавио је министар Никола Селаковић након обиласка Геронтолошког центра Јагодина.

 

Министар је указао да су тим новцем реновиране собе, купатила које користе корисници, набављена нова опрема, нови намештај, нови кревети, нарочито за зависне и полу зависне, и дементне кориснике, како би били адекватни њиховим потребама.

 

„И овом приликом показујемо колико смо озбиљна и одговорна власт, колико заиста бринемо о грађанима у свим деловима Србије“, истакао је Селаковић. Он је навео да је новац уложен у реновирање вешераја и кухиње и додао да оброке припремају вредне куварице и радници у кухињи, који дају све од себе да корисници имају добру и квалитетну храну.

 

Коментаришући наводе народне посланице Славице Радовановић да је ГЦ Јагодина у изузетно лошем стању, министар Селаковић је рекао: „Видели смо кров, који не да не прокишњава, него је заиста нов и потпуно реновиран.“ Он је нагласио да лифт, такође, ради, да има топле воде у установи, и да је грејање током зиме нормално радило.

 

Подсећајући да у Србији постоје 72 домске установе, министар је рекао да је Геронтолошки центар у Јагодини једна од установа која изузетно добро функционише с обзиром на дате околности и на системске проблеме који у овом сектору постоје  деценијама. „Запослени дају све од себе да корисницима установе, онима који су овде смештени, а овде је таквих 270 корисника, те године живота старости им протекну што је боље могуће“, истакао је министар Селаковић и додао да је више од 100 људи запослено у овом геронтолошком центру.

 

Говорећи о неистинама о стању у ГЦ Јагодина, Селаковић је рекао да би било боље да је народни посланик бившег режима дошла и обишла установу у Јагодини, разговарала са људима, како онима који установу воде, онима који овде раде, тако и онима због којих ова установа постоји.  „Могли бисте онда да нешто и видите и научите, да видите да је овде уложен озбиљан новац у уређење мокрих чворова на првом месту. Имамо 12 мокрих чворова, који су из 90-тих година, али који су врло пристојни.  До краја ове године средићемо шест, а шест остаје за наредну годину и онда је ту у потпуности завршен посао када је у питању Геронтолошки центар у Јагодини“, указао је Селаковић.

 

Министар је током обиласка упознао и најстарију корисницу која у дому борави већ 20 година. „Чињеница да имате корисницу која овде броји већ своју 93. годину живота, да је потпуно независна и способна, да је овде преко 20 година, јесте најбољи показатељ бриге, како о њој и о осталима, коју воде запослени људи у Геронтолошком центру у Јагодини“, рекао је министар Селаковић.

 

На крају, министар Селаковић је нагласио да је потребно дати озбиљно признање људима који у овом систему раде. „То су људи које, морам признати, на овом послу не држе плате, не држе њихова лична примања, која су боља него што су некада била, али су и даље скромна. Овде их држи једно велико срце и осећај човекољубља, хуманости без кога овакав посао не можете да радите“, закључио је Селаковић.

 

...