Aa

Aa

Министар Селаковић - Пројекат ПРО пружа подршку најосетљивијим деловима нашег друштва

Министар Селаковић - Пројекат ПРО пружа подршку најосетљивијим деловима нашег друштва

Министар Селаковић - Пројекат ПРО пружа подршку најосетљивијим деловима нашег друштва

Читај ми

„Сарадња државе и различитих агенција, како Уједињених нација, тако и других попут Сталне конференције градова и држава, има за циљ да се локалним самоуправама пружи снажна подршка у остваривању што већег степена људских права свих и свакога, да се пружи подршка социјалној интеграцији угрожених категорија, а посебно да помогнемо социјално укључивање у друштво оних којима је наша помоћ потребна, чиме осигуравамо управо да је наше друштво инклузивно и једнако отворено за све“, изјавио је министар Никола Селаковић поводом почетка новог пројекта ПРО, који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

 

 

Том приликом, министар је истакао да је укупна вредност пројекта, чији је донатор Влада Швајцарске, 9 милиона швајцарских франака, који према његовим речима, пружа подршку актуелним реформама у процесу европских интеграција.

 

„Пројекат „ПРО – Програм локалног управљања за људе и природу“, сконцентрисан пре свега на подршку јединицама локалне самоуправе  у процесу социјалног укључивања и заштите животне средине, засигурно ће допринети унапређивању квалитета живота грађана у нашој држави,“ нагласио је Селаковић и додао да је програм усмерен на регион западне Србије и Шумадије,  преко 99 градова и општина.

 

 

Напомињући да пројекат има за циљ поспешивање социјалног укључивања и социјалне заштите најугроженијих, министар је истакао да пројектат даје допринос стварању одговорнијег, свеобухватнијег и иновативнијег система мера и услуга. Према његовим речима, пројекат ће пружити одговор на потребе осетљивијих и изолованијих делова нашег друштва и унапредити њихов животни стандард.

 

„Сматрам да овај пројекат можемо да искористимо на најбољи могући начин како бисмо у локалним заједницама, кроз институцију социјалног предузетништва помогли најефикасније и најодрживије социјално укључивање   угрожених и рањивих група,“ истакао је Селаковић.

 

Подсећајући да се од 2017. године, за подршку јединицама локалне самоуправе за успостављање и развој услуга социјалне заштите опредељују значајна средства, Селаковић је рекао да је само у овој години Министарство издвојило 600 милиона динара за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалне самоуправа.

 

Министар се захвалио Влади Швајцарске, односно Швајцарскoj канцеларији за сарадњу, на томе што годинама уназад пружају подршку даљем развоју Републике Србије на различите начине, као један од наших највећих донатора, али  и УНОПС-у и партнерским УН агенцијама, које овај пројекат спроводе.