Aa

Aa

Министар Селаковић посетио Лесковац поводом обележавања Међународног дана особа са инвалиидтетом

Министар Селаковић посетио Лесковац поводом обележавања  Међународног дана особа са инвалиидтетом

Министар Селаковић посетио Лесковац поводом обележавања Међународног дана особа са инвалиидтетом

Читај ми

Поводом обележавања 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, државни секретар Миомир Ђорђевић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, посетили су Лесковац.

 

Том приликом, министар Селаковић обишао је Спортско-рекреативни центар Дубочица који је, уз подршку Министарства, први пут од оснивања, односно од 1983. године, постао доступан особама са инвалидитетом уградњом лифта и столице за базен.

 

Министар Селаковић се захвалио представницима Удружења оболелих од мултипле склерозе Лесковца који су иницирали решавање питања приступачности ове установе чиме су својим члановима, али и другим особама са инвалидитетом, омогућили да несметано користе садржаје овог центра. 

 

Само одговорним приступом и посвећеношћу можемо да допринесемо укључивању особа са инвалидитетом у све сегменте живота, посебно у процес рада, рекао је том приликом Селаковић и нагласио да је задатак државе да унапреди њихов положај у друштву и услове за запошљавање, посебно имајући у виду да су особе са инвалидитетом добри радници.

 

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић се захвалио министру Селаковићу на подршци коју Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пружа организацијама особа са инвалидитетом у Лесковцу, а посебно на подршци у решавању проблема приступачности Спортско-рекреативног центра који је први пут после 39 година постао приступачан особама са инвалидитетом. 

 

Полазница Академије младих лидера за особе са инвалидитетом и потпредседница Удружења оболелих од мултипле склерозе Јабланичког округа Јелена Полић се захвалила Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом што су Спортско-рекреативни центар учинили доступним свим грађанима Лесковца и подсетила да је Министарство у претходном периоду обезбедило значајна средства за адаптацију и опремање просторија удружења које окупља особе оболеле од мултипле склерозе.

 

Селаковић је подсетио да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пре свега пријатељ и подршка особама са инвалидитетом и да ће иницијативе које могу да допринесу инклузији особа са инвалидитетом и у наредном периоду бити подржаване. Министар је најавио да ће у наредном периоду бити решено питање приступачности у лесковачком Народном музеју, што је од значаја за особе са инвалидитетом које живе у Лесковцу, али и за оне који ће посетити овај град.

 

Важни датуми су прилика да скренемо пажњу на положај особа са инвалидитетом у друштву, али наша брига о овој осетљивој категорији грађана је свакодневна, а у периоду који је пред нама биће још интезивнија, поручио је министар.

 

Након обиласка Спортско-рекреативног центра, министар Селаковић обишао је у Лесковачком културном центру изложбу радова пристиглих на ликовни конкурс који је поводом 3. децембра, уз подршку Министарства, реализовало Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Лесковац. Председник овог удружења Дејан Петковић уручио је министру Селаковићу и градоначелнику Цветановићу захвалницу за успешну сарадњу, подршку у раду удружења и афирмацију стваралаштва особа са инвалидитетом.

 

У Свечаној сали Града Лесковца, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, организован je традиционални пријем представникa удружења особа са инвалидитетом са територије Лесковца на коме је разговарано о мерама подршке и приоритетима удружења како би у наредном периоду додатно унапредели положај особа са инвалидитетом у овој локалној заједници. 

 

Том приликом Министар Селаковић је истакао да му је част што на Међународни дан особа са инвалидитетом борави управо у Лесковцу, граду који многим другим градовима и општинама може да послужи као пример када је реч о подршци удружењима особа са инвалидитетом која заступају њихове интересе и боре се за њихова права.

 

Министар је такође подсетио да је у последње две године ресорно министарство уложило средства у адаптацију и уређење просторија два лесковачка удружења – Удружења оболелих од мултипле склерозе и Удружења МНРО „Дуга”. У истом периоду за пројектно финансирање лесковачких удружења из републичког буџета издвојено је 12 милиона динара, од којих је 5 милиона утрошено на изградњу лифта у Спортско-рекреативни центар „Дубочица”.

 

Обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом у Лесковцу присуствовала је и Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије и Маријана Тарановић-Тодоровић, секретар Савеза за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије.

 

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учествовање у друштвеном животу.  

 

Уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, савези и удружења особа са инвалидитетом Међународни дан особа са инвалидитетом обележавају у градовима широм Србије различитим активностима којима присуствују представници Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.


Како би на најбољи начин представили могућности особа са инвалидитетом и улогу и значај организација које их окупљају, у партнерском односу Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и организација први пут израђен је јединствен сајт www.srbijabezbarijera.rs који на једном месту представља стваралаштво особа са инвалидитетом, улогу и значај организација које их окупљају и обједињује све резултате остварене у партнерству за добробит особа са инвалидитетом.