Aa

Aa

Министар Селаковић отворио 30. генералну скупштину и конгрес Светског савеза ветерана

Министар Селаковић отворио 30. генералну скупштину и конгрес Светског савеза ветерана

Министар Селаковић отворио 30. генералну скупштину и конгрес Светског савеза ветерана

Читај ми

Изасланик председника Србије. министар Никола Селаковић, данас је поручио да Срби опет морају да бране своје право да мирно живе у својој држави, оценио да се Срби на КиМ суочавају са терором и нагласио да је боље 100 година преговарати него један дан ратовати. 

 

На свечаном отварању 30. Генералне скупштине Светске федерације ветерана, у Дому Гарде у Топчидеру, која се одржава под покровитељством председника Вучића, Селаковић је поручио да Срби и Србија знају шта значи борити се за слободу отаџбине и да су у великим ратовима бирали исправну страну и плаћали највећу цену мира и слободе. 

 

Он је навео више великих народа који су црпели снагу не само из победа, него и из великих пораза, што је за Србе била битка на Косову пољу. 

 

Нагласио је да је мудра политика руководства и председника Александра Вучића да се мир, стабилност, част и достојанство државе и народа штите на сваком месту политички и дипломатски, али и да се покаже и да Србија зна да брани своје. 

 

Селаковић је казао да је Србија јака колико су јаки њена економија и војска, те да своје не да, а ни туђе неће, и да је спремна да брани слободу и мир. 

 

Министар је истакао значај ветеранског слогана да нико не може речитије да говори о миру од бораца у рату. 

 

Он је оценио да је одржавање међународног скупа ветерана симбол уједињења циљева од којих су најзначајнији мир и слобода, те да је то позитивна вест у светским размерама, а Београд као домаћин центар света. 

 

СУБНОР и Београд су домаћини овог скупа други пут после 70 година, а Селаковић је оценио да је то признање Србији која држи своја врата отворена свима. 

 

Нагласио је да су спољна политика Србије и војна неутралност, те залагање за мир и стабилност, на тај начин високо вредноване од стране читавог слободољубивог света. 

 

"Дубоко сам уверен да иако долазимо из разних страна света, разлиличитих нација, вера језика и култура, исти смо у љубави према отаџбини, и имамо исти циљ да чувамо мир и бранимо слободу", рекао је он. 

 

Селаковић је навео да би се ратне страхоте лакше избегавале да се више слуша реч ветерана који су их преживели. 

 

Истакао је да Србија повећава средства у буџету за заштиту војних инвалида и бораца, због њихових права, признања и да би им се одужила. 

 

Најавио је да ће бити настављено са унапређењима у тој области и да ће се заједно деловати са више нивоа власти. 

 

Као вредност међународног скупа ветерана истакао је прилику да се различитости уваже и разумеју, јер се сусрећу они који другачије мисле а не сукобљавају се него разговарају. 

 

Председник Светске федерације ветерана Дан Виго Бергтун, захвалио је Београду, Србији и СУБНОР-у на посвећености да се деценијама бави питањем не само ветерана Србије, већ и Балкана, Европе и света. 

 

На његов позив минутом ћутања одата је почаст свим жртвама ратова и оружаних конфликата. 

Оценио је да је битно да ветерани могу с поштовањем да размене мишљења упркос различитим ставовима у време појачане поларизације, те да разговарају како да се изборе са разликама. 

 

Сетио се и речи маршала и председника Југославије Јосипа Броза Тита, који је пре више од 70 година оценио да они који су учествовали у рату и ветерани, имају право да подигну глас против нових агресија и ратова. 

 

"То је потпуно у складу са ставовима нас у Федерацији. Да се боримо против агресије, нових ратова, да искористимо алате мира, и да се за мир изборимо", рекао је Бергтун. 

 

Казао је да се Федерација залаже за борбу против агресија и нових ратних сукоба.

 

Ветеранима је поручио да је важно да и у овој мисији борбе против сукоба и ратова, стоје раме уз раме, једни за друге, солидарно.

 

"Наша мисија је да се побринемо за ветеране и да се не десе нове жртве ратова", поручио је Бергтун. 

 

Председник СУБНОР-а Видосав Ковачевић у поздравном говору истакао је да је српски народ тешко страдао у оба светске и другим углавном ослободилачким и одбрамбеним ратовима, али је на крају стајао у строју победника и био на правој страни историје. 

 

"Имамо и свако друго право да будемо у строју организације ветерана које се боре за мир", рекао је он. 

 

Истакао је да смо глобално сведоци времена ревизије историје 20. века, у којој се некад знало да је антифашизам победио фашизам и нацизам. 

 

"Морамо се вратити прослави победе доброг над злом", рекао је Ковачевић. 

 

Затражио је од великих сила да због постојања различитости промене понашање и помогну малим државама у развоју, јер ће тако бити заиста велике. 

 

Професор Хју Милрој из ветеранске Федерације поручио је да треба искористити могућности да људи чије су животе обележиле страхоте рата, помогну у спречавању коришћења непотребне силе у сукобима и етничким кризама, те учествују у ојачавању интеграција. 

 

Скуп је почео химном "Боже правде", изложене су српске војне заставе, а најстарији међу бројним званицама били су учесници Народно ослободилачког рата Љубиша Антонијевић, Младенко Цолић и Мирко Цревар, који су добили дуг аплауз. 

 

Јавни поздрави су упућени одсутном 103.годишњем народном хероју Петру Матићу Дулету, који је најстарији борац Југославије.

 

Светска федрација ветерана са више од 60 милиона окупљених је највеће удружење тог типа на свету.

 

Представници ветеране наредних дана у Београду разговараће о здрављу и добробити те популације, миру и безбедности те укључености ветерана у изградњу тих вредности. 

Извор: Тањуг