Aa

Aa

Министар Селаковић обишао Српско војничко гробље у Битољу

Министар Селаковић обишао Српско војничко гробље у Битољу

Министар Селаковић обишао Српско војничко гробље у Битољу

Читај ми

Министар Никола Селаковић положио је данас венац на спомен-обележје погинулим српским војницима на Српском војничком гробљу у Битољу, у Републици Северној Македонији. 

 

"Данас сам, у незваничној посети, заједно са представницима удружења српске заједнице у Северној Македонији, потомцима палих бораца и поштоваоцима традиције ослободилачких ратова Србије обишао Српско војничко гробље и одао почаст храбро палим јунацима, борцима за уједињење и ослобођење отаџбине", истакао је министар Селаковић, додавши да је на Српском војничком гробљу сахрањен 1321 војник српске војске из Балканских и Првог светског рата, те да је велики број погинулих управо 1916. године у борбама на Кајмакчалану.

 

"Користим сваку прилику да одвојим време и да посетим непокретна културна добра која чине део културе сећања нашег народа. Сваки Србин и онај ко се тако осећа, требало би за живота да издвоји време и посети како Српско војничко гробље у Битољу, тако и остала спомен-обележја и места страдања наше војске подно Кајмакчалана" нагласио је министар Селаковић и додао да је у Републици Северној Македонији пописано 38 српских ратних меморијала.

 

"Велико хвала представницима удружења који су, заједно са мном, обишли Српско војничко гробље и који свакодневно раде на промоцији и ширењу српске културе и неговању традиција ослободилачких ратова Србије" навео је министар Селаковић и додао да се разговарало о стању српских ратних меморијала, о њиховом редовном и инвестиционом одржавању, као и обележавању великих и значајних годишњица које се очекују у овој години, као што је 110 година од Другог балканског рата.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписало је данас Конкурс за подношење предлога пројеката за инвестиционо одржавање ратних меморијала од значаја за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у 2023. години. Иницијативу за инвестиционо одржавање ратних меморијала могу поднети државни органи, органи територијалне аутономије, јединице локалне самоуправе, правна и физичка лица, дипломатско-конзуларна представништва страних држава и удружења, Министарству, преко надлежног завода за заштиту споменика културе, до 30.09.2023. године.