Aa

Aa

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом

Читај ми

„Ако је мото овогодишњег Дана особа са аутизмом „Изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом”, онда данас желим да као члан Владе Р. Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, дам реч да ћемо наставити да се бавимо питањем аутизма,  да подржавамо  удружења у циљу побољшања услова рада и у циљу подизања свести да наше друштво у 21. веку мора  да буде отворено за све“, рекао је министар Никола Селаковић данас у Сремским Карловцима на обележавању Светског дана особа са аутизмом, које је организовало Удружење „Креативна будућност“.

 

Министар је истакао да питање особа са аутизмом, услови њиховог живота, припадање друштву, треба да буде тема која ће бити у фокусу сваког дана. а не само једног дана у години. „Потребно је да поставимо питање себи шта је то што можемо да урадимо за њих како бисмо остварили њихову инклузивност у друштву којој сви тежимо. Да њихову дијагнозу видимо не само као различитост, већ као посебност, да не покушавамо да их уклапамо често у стереотипна очекивања од појединца у данашњем друштву, већ да препознамо њихове специфичне вештине и да учинимо све што је до нас да их још више развијамо“, рекао је министар .

 

Он је оценио да специфичност из спектра аутизма не мора да буде ограничавајућа, ако као друштво отворимо врата, не само у образовном сектору, већ и врата пословног света за људе са аутизмом. „Особе са поремећајем из спектра аутизма могу да направе врхунске каријере и буду много успешнији од нас који се можда уклапамо у стереотипе прихваћених друштвених оквира, вештина и очекивања“, истакао је министар и подсетио да успешни људи попут Илона Маска, човека који је осмислио и произвео електрични аутомобил, или славног глумца Ентонија Хопкинса, имају дијагностификоване поремећаје из спектра аутизма.

 

„У 2022. години, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом нашег Министарства, определио је кроз редовно финансирање и посебне конкурсе 10,5 милиона динара за помоћ удружењима и савезима за особе са аутизмом“, указао је Селаковић. Он је истакао да је у 2023. години износ средстава повећан за готово 15%, те да је укупно у овој и прошлог години издвојено скоро 18,5 милиона динара, само када су у питању Савези и Удружења особа са аутизмом у Р. Србији.

 

„Све ово што ради Министарство, треба да буде посматрано и као мотивација, и покрајинским и градским и општинским властима широм Србије, да помажу локална удружења особа са инвалидитетом“, апеловао је министар Селаковић.

 

Савез удружења особа са аутизмом, окупља 16 удружења и преко 3000 активних чланова са територије читаве Србије, јесте један од 33 савеза удружења особа са инвалидитетом, које Министарство континуирано подржава. Светски дана особа са аутизмом обележавају сва локална удружења широм Србије.