Aa

Aa

Министар Селаковић - Јасно да је најмоћнији војни механизам на свету нашу земљу бомбардовао са циљем да му отме Косово и Метохију

Министар Селаковић - Јасно да је најмоћнији војни механизам на свету нашу земљу бомбардовао са циљем  да му отме Косово и Метохију

Министар Селаковић - Јасно да је најмоћнији војни механизам на свету нашу земљу бомбардовао са циљем да му отме Косово и Метохију

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић учествовао је на међународној конференцији „Од агресије до новог праведног поретка“ организованој поводом 25. година од почетка агресије НАТО на Србију и Црну Гору, тадашњу савезну Републику Југославију. „Чини се да је 25. година од једног догађаја, прва довољна временска дистанца са које неко историјско збивање може да се сагледа целовитије, озбиљније и објективније,“ рекао је министар Селаковић и додао да се, када је реч о важним историјским догађајима који је окупио  еминентне стручњаке  са свих страна света,  та тврдња чини још уверљивијом.

 

Селаковић је изразио уверење да ће учесници својим излагањима још једном подсетити свет о димензијама злочина који је 1999. године извршен према тадашњој савезној Р. Југославији, према нашем народу и према међународном праву, јер је, како је рекао, реч о догађају без преседана у новијој историји света.

 

„Данас 25. година након почетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију потпуно је јасно да је најмоћнији војни механизам на свету нашу земљу бомбардовао са циљем  да му отме Косово и Метохију. И том циљу је било апсолутно све подређено. Управо ова временска дистанца, озбиљна анализа свих догађаја који су претходили 24. марту 1999. године, али и свих оних који су му уследили, ову тврдњу чине кристално јасном и утемељеном. Тероризам мотивисан  сепаратистичким циљевима, добио је подршку тамо моћнијег дела света и силовањем међународног права које је застало пред правом силе, крунисањем испуњавањем својих и туђих замисли,“ истакао је министар Селаковић.

 

Селаковић је подсетио да у прилог његовој тези јасно говоре сва дешавања на територији јужне покрајине, од етничког чишћења праћеног бруталним злочинима над Србима и неалбанцима, долазак КФОР-а, албанска оружана побуна на југу Централне Србије 2001. до 2003.године, Мартовски погром 2004. године, једнострано проглашење независности 2008. , па све до данашњег дана.

 

„Биланс читавог овог периода, обележеног стотинама убијених и несталих, стотинама хиљада прогнаних и расељених, десетинама порушених и спаљених цркава и манастира, злочинима без казне и етнички очишћеним Косовом и Метохијом, као и недвосмислене тежње садашњег режима у Приштини да преостале Србе протера са вековних огњишта,“ подсетио је Селаковић и запитао да ли је агресија која је започета 24. марта 1999. заиста престала 10. јуна 1999. или она и даље траје.

 

Министар  је указао да године које су за нама, су учиниле  да наш народ смогне снаге да устане, да настави да се бори за своју будућност, да економски уздиже и јача своју Србију, стварајући перспективу за нове генерације, да јача своју војску и утврђује своју војну неутралност, али и да брижљиво и посвећено гради културу сећања на хероје одбране отаџбине, оне који су пали борећи се за њену слободу, за невино пострадале који су животе изгубили, у гневу агресора, који је несумично градове засипао бомбама онда када није био задовољан својим  бољим под знацима навода успесима.

 

„Зато је један од главних задатака државе, а у надлежности Министарства на чијем сам челу, да брину о породицама палих бораца, да води бригу о ратним војним инвалидима, да брине о онима који су живи и здрави изашли из рата за одбрану отаџбине, да подиже споменике и чува од заборава хероје и мученике и да чува наше Косово и Метохију. Задатак је свих нас. Али и да се бори за истину о нама, нашој борби и нашој Србији“, рекао је министар на конференцији и завршио цитирајући председника Александра Вучића „У свету без принципа, укопаном у ровове, свету који срља ка самоуништењу, истина је бедем иза којег једино можемо да преживимо“.

На конференцији су говорили потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и генерал Владимир Лазаревић.