Aa

Aa

Министар Селаковић доделио Борачке споменице у Апатину

Министар Селаковић доделио Борачке споменице у Апатину

Министар Селаковић доделио Борачке споменице у Апатину

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, заједно са потпредседником Владе Србије и министром одбране Милошем Вучевићем, доделио је данас Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије општине Апатин.

 

Министар Селаковић истакао је да је, од уручења борачке споменице Нади Милић пре седам месеци, која је 1999. године изгубила оба сина на KиМ, до данас број регистрованих бораца у Србији подигнут са 25.000 на 47.000.

 

,,За све оно што су биле нечије грешке у прошлости ми не можемо да одговарамо, нити прошлост можемо да мењамо. Али можемо данас да чинимо нешто добро. Нешто добро за породице палих бораца, за ратне војне инвалиде, за наше борце. Један од корака које чинимо јесте и ова свечана додела уручења борачких споменица", изјавио је Селаковић.

 

Он је истакако да су, захваљујући Закону из 2020. године, донетом на иницијативу председника Александра Вучића, омогућена значајна права и приходи породицама палих бораца и ратним војним инвалидима.

 

,,Данас посебно овде у Бањи Јунаковић, у Апатину, желим да се захвалим директорки Бање на томе што је од данас за носиоце борачке легитимације у читавој Србији Бања Јунаковић једно од места где ће имати озбиљан попуст на све оне услуге које сама Бања пружа. Хвала вам на томе, допринели сте да се шири списак оних који наше борце уважавају, који их поштују и који су у стању да изађу са одређеним погодностима за њих", рекао је Селаковић.

 

Министар Вучевић захвалио је окупљенима на љубави према народу и отаџбини и упутио им извињење што су морали да чекају да им се каже ,,хвала", што је држава дуго била слаба и стидела се својих најхрабријих.

 

,,Да кажем да се не спремамо ни за какве ратове и сукобе. Србија хоће и треба мир, али ћемо бити спремни да бранимо Србију. И то свима мора да буде јасно. Прошло је време када је Србија секла топове, тенкове и хаубице, прошло је време када смо затварали касарне и имали генерације које не знају елементарне ствари", рекао је Вучевић.

 

Министар одбране навео је да никога нисмо напали и ни на кога агресију нисмо спровели, већ нисмо дали ни на себе и свој народ, а као народ платили највећу цену.

 

,,Нама спочитавају етничко чишћење и ратне злочине. Нажалост, било је и међу Србима злочинаца и треба да одговарају. Али, истина је да су једино наши сународници протерани са етничких простора. И да су само наше границе повредиве, док су све остале границе неповредиве. И да сви остали имају право да се бране и чувају, само Срби или наша армија немају", додао је Вучевић.

 

Овом приликом у Апатину је додељено 433 Борачке споменице, од тога 275 борцима, 81 ратним војним инвалидима и 77 породицама палих бораца.