Aa

Aa

Министар Ђорђевић за Први мај са радницима

Министар Ђорђевић за Први мај са радницима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је протесту радника који су организовали два највећа репрезентативна синдиката Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикат Независност под слоганом “Да плате устану, а млади остану“ на Тргу Николе Пашића.

 

Са Трга Никола Пашића окупљени су устаљеном путањом стигли до Скупштине и Владе Србије, како би своје захтеве и симболично предочили онима који одлучују.

Ђорђевић је први министар рада који учествује у првомајском протесту, а представници синдикати су за његов гест рекли да је веома „храбар“.

 

Повећање плата и задржавање младих у својој земљи, обезбеђујући им радна места и боље услове за живот, рад и напредак, политика је Владе од 2014. године, па је то и разлог што је министар у шетњи са синдикатом.

 

„Циљ сваког послодавца је профит, али профита нема ако радници нису задовољни“, нагласио је Ђорђевић и рекао да су на протесту дељене брошуре радницима са упутствима како да се боре против сиве економије и пријаве послодавца код којих запослени раде на црно.

 

Ђорђевић је рекао да, када су приходи државе већи и  када је мање сиве економије, може се разговарати и о смањењу доприноса, али да се тако не угрози држава. Казне за послодавце који не пријаве раднике су високе, а министар каже да држави није циљ да кажњава и да тако неће бити богатија.

 

„Држава не може да буде богатија због казни. Ако казните некога ко не може да плати казну, довешћете до тога да радник изгуби посао, а то Влада Србије никако не жели“, нагласио је министар.

 

Ђорђевић је навео да инспекције Министарства сада спроводе континуиране акције, 24 сата и да су организоване тако да инспектори из других места долазе у Београд и контролишу и обрнуто.

 

У првомајском прогласу синдикати су се заложили за веће плате и бољу перспективу, посебно за младе који у потрази за послом и бољом зарадом одлазе из земље. Процењују да њих око 30.000 сваке године напусти земљу и због тога је важно да друштво и држава, који су им омогућили добро и скупо школовање, створе услове да они то своје знање примене, наводе синдикати.

Синдикати се залажу и за бољи положај пензионера, али и незапослених.