Aa

Aa

Министар Ђорђевић у посети Казнено поправном заводу за жене у Пожаревцу

Министар Ђорђевић у посети Казнено поправном заводу за жене у Пожаревцу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заједно са својим најближим сарадницима, обишао је Казнено поправни завод за жене у Пожаревцу како би се уверио у каквим условима бораве осуђенице и са каквим проблемима се сусрећу.

 

Министар Ђорђевић је, након обиласка, истакао да држава брине о осуђеницама које се налазе у овој установи на издржавању казне, као и да је променила политику и  да ће услови у којима жене овде бораве бити по европским стандардима.

 

„Упознати смо са свим што Казнено поправни завод ради, као и са њиховим плановима за будућност. Подржавамо сваки вид побољшања услова живота свих осуђеника и ово је само једна од посета које планирамо да спроведемо. Желимо да обиђемо и друге казнено поправне домове и видимо у каквим условима раде и како се код њих одвија свакодневни живот“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да верује да ће након доношења Закона о социјалном предузетништву, који се у једном свом домену односи и на установе овог типа, допринети лакшој инклузији затвореника у друштво, након издржавања казне.

 

„Забрана дискриминације по било ком основу је нешто за шта се Министарство активно залаже. Приликом оваквих посета, желимо да осуђеници знају да могу да рачунају на подршку државе и да се обрате уколико постоји било каква основа за кршење њихових права, јер је циљ Владе Србије да се сваки вид дискриминације искорени у нашој земљи. Нацрт Закона о родној равноправности и Измене и допуне Закона о забрани дискриминације који ускоро треба да уђу у скупштинску процедуру додатно ће унапредити ову област и допринети мањој појави дискриминације“, рекао је Ђорђевић.

 

Директор Управе за издржавање кривичне санкције Дејан Царевић захвалио је министру Ђорђевићу на посети и подршци коју пружа.

 

„Веома нам је драго што је Министарство препознало важност онога што овде радимо, чиме се бавимо и чему тежимо, а посебно нам је важно што су изразили спремност и добру вољу да се на најбољи начин укључе у наше активности и помогну нам у остварењу наших циљева. Желимо да се особе које овде бораве након изласка што боље уклопе у друштво, лакше нађу посао и обезбеде себи сигурну егзистенцију. Због тога нам је сарадња са Министарством од изузетне важности“, рекао је Царевић.

 

Управник казнено поправног дома у Пожаревцу Радојица Шутовић истакао је да у овом дому, у посебно опремљеним просторијама казне издржавају и жене труднице и породиље, са којима су и деца до две године. Како каже, услови за дечје безбедно одрастање су овде обезбеђени.