Aa

Aa

Министар Ђорђевић у Бечу о унапређењу сарадње Србије и Аустрије у области пензионог осигурања

Министар Ђорђевић у Бечу о унапређењу сарадње Србије и Аустрије у области пензионог осигурања

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је у Бечу са председником Завода за пензијско осигурање Аустрије (ПВА) Манфредом Андерлеом о даљем унапређењу сарадње у корист грађана две земље.

 

Министар Ђорђевић рекао је да Аустрија и Србија имају одличну сарадњу, као и пензиони фондови две земље, али да увек постоји простор за даље унапређење и додао да је на састанку разговарао о ономе што је већ започето, између осталог о коришћењу наших рехабилитационих центара, као и електронској размени података.

 

"У интересу аустријских и наших грађана желимо да унапредимо сарадњу и искористимо све потенцијале које има Србија у овом тренутку. Средином године требало би да буде потписан нови Споразум о размени података који ће омогућити већу контролу“, рекао је Ђорђевић, а аустријске колеге додале да би то требало да омогући и веће пензије за наше грађане.

 

У Аустрији и Бечу живи можда највећа српска дијаспора у Европи и због тога је веома битна сарадња и у области пензијског осигурања.

 

„За 27.195 корисника пензионог фонда који живе у Србији Аустрија плаћа пензије, а за неких 2.150 који живе у Аустрији плаћа Србија. Људи када оду у пензију желе да време посвете себи, а не административним стварима и управо је обавеза Аустрије и Србије да то поједноставе", рекао је министар.

 

Министар Ђорђевић и Андерле су разговарали и о могућностима спровођења рехабилитације аустријских корисника и осигураника српског порекла у нашим бањама, имајући у виду да ће им опоравак бити бржи и квалитетнији ако се реализује у матичној земљи, на матерњем језику, у познатом окружењу, а по условима и квалитету рехабилитације какву би добили и у аустријским рехабилитационим центрима.

 

Будући да је превенција инвалидности у Аустрији у надлежности Завода за пензијско осигурање, сваки нови вид сарадње, па и рехабилитацију својих корисника у српским бањама, развијали би уз партнерство и подршку Фонда ПИО, с којим имају добре пословне односе.