Aa

Aa

Министар Ђорђевић састао се са представницима ММФ-а

Министар Ђорђевић састао се са представницима ММФ-а

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са представницима Међународног монетарног фонда, на челу са шефом Мисије Џејмсом Руфом.
            На састанку, министар Ђорђевић упознао је делегацију ММФ-а са променама у организацији и новом систематизацијом у оквиру Министарства, након анализе затеченог стања, а све у циљу успостављања потпуне финансијске контроле и транспарентног трошења средстава.
            Министар Ђорђевић истакао је да су главни циљеви Министарства сузбијање рада на црно и сиве економије и израда социјалних карата, које ће бити урађене по узору на најмодерније европске земље које имају велико искуство у дигитализовању система јавне управе.
            „Израда социјалних карата омогућиће праведнију расподелу социјалне помоћи, помоћ у раду инспектората, али и спречавање злоупотребе финансијских средстава“, рекао је Ђорђевић и додао да ће на овај начин све бити правичније расподељено у корист грађана Републике Србије као и да ће грађани са најмањим примањима бити препознати од стране система и по аутоматизму добијати социјалну помоћ.
            Министар Ђорђевић представио је делегацији ММФ-а приоритете и планове рада Министарства, као што су измене и допуне закона, међу којима је и Нацрт Закона о финансијској подршци породици са децом, који ће се ускоро наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Србије. 
            „У наредном периоду предложићемо измене и допуне Закона који се тичу рада инспектората, за које верујем да ће бити усвојене на неким од следећих заседања Народне Скупштине. То ће бити још један начин да ојачамо борбу за спречавање рада на црно и ефикаснију борбу против  сиве економије, а све  у циљу остваривања свих права радника“, рекао је министар.
            Ђорђевић је указао да су Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренули интензивнији рад у области борбе против сиве економије и истакао да ће протокол о сарадњи, који је Инспекторат за рад потписао са Пореском управом обезбедити повећање прихода за државни буџет и истовремено више заштитити права радника.
            Шеф Мисије Џејмс Руф истакао је да има разумевања да је због персоналних промена у оквиру Министарства дошло до одређених одлагања, као и да верује у озбиљност Владе Републике Србије која је до сада испуњавала очекивања по питању спроведених реформи и изразио задовољство због постигнутих резултата на основу представљених планова који за циљ имају успостављање функционалног и одрживог система.