Министар Ђорђевић са представницима Светске банке

Министар Ђорђевић са представницима Светске банке

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са представницима Светске банке о промовисању и активностима у области родне равноправности на националном и регионалном нивоу.

 

Том приликом министар Ђорђевић истакао је да су сви закони у Републици Србији антидискриминаторни и да Србија има много боље резултате у тој области него друге земље у региону.

 

„Србија сарађује са Шведском и другим скандинавским земљама у жељи да достигне светске стандарде у свим областима, да напредујемо по сваком питању, а поготово када је реч о равноправности полова. Тренутно радимо на изради Закона о родној равноправности, у сарадњи са Шведском, за коју сматрамо да је у томе најбоља и да има највеће стандарде, а у току су и измене и допуне Закона о спречавању дискриминације“, рекао је Ђорђевић и додао да ћемо паралелно радити на плану информисања јавности, вођењу медијских кампања и едукације, а све у циљу подизања свести грађана и грађанки о родној равноправности.

 

Ђорђевић је напоменуо и да је Србија пример како жене могу бити на високим позицијама и да тај посао воде врло успешно, као и да Србија може бити пример и неким земљама ЕУ, те да је то још један доказ да у нашој земљи не постоји дискриминација на основу пола.

 

Руководилац програма Светске банке и руководилац тима у посети Републици Србији Maрко Хернандез представио је анализе које су потребне за формирање иновативног механизма за равноправност полова и истакао да је област унапређења родне равноправности важна за придружење Републике Србије Европској унији, поготово из поглавља  19 и 23.