Aa

Aa

Министар Ђорђевић са члановима кабинета посетио Музеј савремене уметности

Министар Ђорђевић са члановима кабинета посетио Музеј савремене уметности

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишао је првог званичног радног дана Музеј савремене уметности у Београду са најужим руководством министарства.

Директор музеја Слободан Накарада упознао је министра са реализованим пројектом адаптације, реконструкције и доградње зграде музеја, садашњим најсавременијим решењима ентеријера и свих услова за поставке, као и даљим плановима ове значајне институције. Кустос Мишела Блануша је министру представила изложена дела изложбе „Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности”, којом је 20. октобра 2017. године, након десет година, поново отворена реновирана зграда Музеја савремене уметности.

Улаз у музеј је од отварања након реновирања, 20. октобра, до данас био отворен за све посетиоце бесплатно, а министар је са најужим сарадницима био први који је музеј посетио плативши улазницу.

                                                                                                            ***

„Секвенце” су историјска изложба која укључује савремену уметност, чији је основни циљ да реафирмише збирке МСУ и понуди нов оквир за упознавање и разумевање уметности настале на овим просторима. Изложба успоставља једну могућу путању кретања кроз архипелаге уметности 20. века, уносећи нов упис у корпус знања о уметности и исписујући једну варијанту историје уметности. Уважавајући постојеће категоризације и критеријуме, изложба доноси поновно мапирање, корекцију и ново вредновање историје уметности 20. века, уз реинвенцију неких запостављених и маргиналних појава. Изложба је структурирана као низ од осамнаест секвенци, слободно груписаних око хронолошке осе која прати историјски развој уметности у Југославији и Србији у периоду дужем од једног века. Термин „секвенце” преузет је из филмске терминологије, где означава низ сцена, повезаних јединством времена или локације, које формирају самосталну наративну јединицу.