Aa

Aa

Министар Ђорђевић представио ММФ-у резултате рада и приоритете Министарства

Министар Ђорђевић представио ММФ-у резултате рада и приоритете Министарства

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са делегацијом Међународног монетарног фонда, предвођеном шефом Мисије Џејмсом Руфом и представио приоритете и планове рада Министарства као и постигнуте резултате у протеклих годину дана.

 

„Смањење стопе незапослености кроз прекфалификацију према потребама тржита рада, задржавање младих, пројекат „Реци Не раду на црно“ у циљу сузбијања сиве економије који ће имати и финансијске ефекте на буџет Републике Србије, као и рад на разичитим законима чије се усвајање очекује у наредном периоду, приоритети су рада Министарства“, рекао је министар.

 

Према његовим речима пројекат „Реци НЕ раду на црно“ до сада је дао изузетне резултате који су од велике корист за државу, али и за њене грађане.

 

„Циљ Владе Србије јесте да грађани знају какву корист имају од борбе против сиве економије, а да се њихова свест по том питању већ мења показује и све већи број пријава за рад на црно преко бесплатне телефонске линије која је недавно активирана“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио да је у току израда социјалних карата на основу чега ће бити обезбеђена и праведнија и ефикаснија расподела социјалних давања и истовремено смањена могућност злоупотреба што значи и постизање веће контроле.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је завршена јавна расправа о Нацрту законa о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима и да је припремљен и објављен Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона.

 

Ђорђевић је такође навео и да је Закон о изменама и допунама закона о финансијској подршци породици са децом тренутно у изради и ускоро се као предлог очекује у Скупштини.

 

„Након усвајања Закона о изменама и допунама почећемо са применом нових подстицајних мера за друго, треће и четврто дете, које је најавио председник Алексанадр Вучић и важиће ретроактивно, од датума када је на снагу ступио Закон о финансијској подршци породици са децом“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је навео и да ће минимални процес рада по новом Закону о штрајку бити утврђен по колективном уговору или у неким случајевима по закону, док је то до сада радио послодавац. Истакао је да су у изради Закона о штрајку били укључени пословни партнери – и синдикати и послодавци и да се нада да ће до краја године, након јавне расправе, закон бити усвојен.

 

Шеф Мисије Џејмс Руф похвалио је напоре које улаже Министарство, као и досадашње спроведене реформе, изразио задовољство због постигнутих резултата и истакао да је посебно задовољан изнетим плановима који за циљ имају успостављање функционалног и одрживог система.