Aa

Aa

Министар Ђорђевић обишао предузеће „ДЕС“ у Новом Саду

Министар Ђорђевић обишао предузеће „ДЕС“ у Новом Саду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић обишли су предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „ДЕС“ доо у Новом Саду, где их је дочекао директор Бранислав Костадиновић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је евидентно да држава субвенционише и помаже рад предузећа и да је циљ да се подстакне на запошљавање што више особа са инвалидитетом.

“Ово предузеће добро ради и показује знаке побољшања, а некада је била у врло лошем стању. Верујем да ће врло брзо бити потпуно стабилна и зато им желим што више посла. Покушаћемо да анимирамо и нека друга министарства да им доделе послове – рекао је министар Ђорђевић.

            Министар Ђорђевић истакао је да особе са инвалидитетом могу у потпуности да обављају посао који се од њих очекује, исто као и сви други и да ће министарство на чијем је челу,  наставити праксу запошљавања особа са инвалидитетом.

            „За ових сто дана, запослили смо три особе са инвалидитетом и сада их има укупно петоро, а настојаћу да се тај број повећа“, рекао је Ђорђевић и додао да они морају да буду равноправни са осталим грађанима Србије.

            Министар Ђорђевић подсетио је да је са директорима предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом имао састанак на којем је представљена нова методологија распоређивања финансијских средстава, која ће бити праведније додељивана, а које држава даје овим предузећима.

            „Желимо да средства која је држава наменила предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, буду праведно распоређена и надам се да ће све више особа са инвалидитетом добијати посао“, рекао је Ђорђевић и додао да ће Влада Републике Србије и министарство водити одговорну политику и бринути о овим људима и тиме им помоћи да добију адекватан посао.

            Градоначелник Вучевић рекао је да је Град Нови Сад донео одлуку, уз консултације са ресорним министарством, да конвертује потраживања Града у капитал новосадског ''ДЕС''-а као подстицај тој фирми да настави да ради. 

            „Један од видова конкретне подршке је нпр. ангажовање ''ДЕС''-а од стране државних и приватних привредних субјеката за услуге које може да им пружи. Управо је данашња посета својеврсни позив да сви који имају могућности, а у оквиру законских решења, посебно оних везаних за резервисане јавне набавке, ангажују ''ДЕС''“, рекао је Вучевић додајући да је тржиште неумољиво, али ако држава, покрајина и град стану заједно и кажу да је јединствена политичка одлука да ова врста предузећа мора имати подршку, онда је то гаранција да ће они успети и издржати.

Директор новосадског ''ДЕС''-а Бранислав Костадиновић истакао је да је то једно од највећих и најстаријих предузећа у Републици Србији, а да је од 190 запослених чак 113 особа са неком врстом инвалидитета.

„Без помоћи државе и града тешко да би предузеће опстало на тржишту, због лимитирајућих фактора с обзиром на нижу продуктивност узроковану чињеницом да су 60% радне снаге лица са инвалидитетом“, рекао је Костадиновић и захвалио се министру и градоначелнику на подршци.