Министар Ђорђевић најавио нове измене Закона о финансијској подршци породици с децом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је, приликом гостовања у емисији „Ново јутро“ на телевизији Пинк да ће се Закон о финансијској подршци породици с децом мењати у циљу прилагођавања новим околностима и новим мерама, јер Србија жели да има што више деце.

 

"План нам је да уведемо и још неке привилегије мајкама, уједно водећи рачуна о буџету. Када би неко ко добро ради желео да ради код мене и да знам да има све вредности и квалитете и каже да планира да роди двоје деце, био бих срећан да је запослим, јер кад се врати са породиљског, знам да ћу имати квалитетног радника", рекао је Ђорђевић.

Како је истакао, то је уједно и порука свим послодавцима, да се на тај начин опходе према женама, да је најбитније да запошљавају најквалитетније људе.

 

Према подацима, које је министар навео, годишње се у Србији роди 65.000 деце, што је недовољно, јер је потребно двоструко више од тога, како би се променила демографска слика Србије. Он је подвукао да је наталитет циљ Србије број један и да ће наставити да се ради на томе да положај мајки у Србији буде бољи из дана у дан и да се рађа што више деце.

 

Министар је навео да је у августу било 45.000 жена на породиљском одсуству, а  што се тиче права на родитељски додатак, рекао је да 62.000 породиља има право на тај додатак, а 163.000 мајки на дечији додатак.

 

„У новом закону смо доста тога променили. Додали смо да право на породиљско и надокнаде имају и жене које раде на привремено повременим пословима, по уговору о делу, пољопривреднице и предузетнице. Оно што је битно, укинули смо лимит да право на родитељски додатак немају жене које су имале имовину преко 20 милиона динара. То више не постоји, право имају сви. Сви остали додаци, дечији додатак и посебна нега немају везе са породиљским боловањем. Значи, то се добија и када се не ради.“, навео је Ђорђевић.

 

Министар је још једном нагласио да Србија иде у позитивном правцу и из године у годину издвајаће се све више новца за те намене.

 

„Наш задатак јесте да бринемо о мајкама. Добили смо врло јасну смерницу, чак један цео експозе о томе колико је демографска слика лоша и како то може да утиче на наше друштво. Задатак нас у Влади јесте да се бавимо тиме. Порука свим мајкама јесте да не брину. Где год да смо погрешили, ми ћемо радити на томе да те грешке и исправимо. Нисмо имали намеру, ни у једном тренутку, да било коме укинемо било које право“, поручио је Ђорђевић.

 

Ове године, према речима министра, само за мере за породиље опредељен  је буџет од 58 милијарди динара, док је за време његовог мандата на челу Министарства одбране буџет за војску био 55 милијарди.

 

„Из године у годину све више одвајамо, с обзиром да сте видели да ће ове мере од нас захтевати и додатна средства наредних година. Поређења ради 2008. године, тадашња Влада, издвојила је 25 милијарди, 2012. је било 40 милијарди, а 2018. године, 58 милијарди динара, што је близу 500 милиона евра“ рекао је Ђорђевић и додао да следеће године очекује да буде и више с обзиром на сва нова права.

 

Министар је такође изјавио да ће посебна комисија предложити казну за службеницу његовог Министарства Милену Антић, а крајњу одлуку о последицама изјаве коју је претходних дана дала донеће лично он.

 

"После извештаја комисије и тог увиђаја, ја ћу да прихватим или не прихватим предлог комисије за кажњавање. То је процедура и биће све донешено у складу са законом", рекао је министар.

 

Он је навео да када службеници који раде у министарствима јавно наступају у име Владе, морају да говоре у складу са оним што је политика Владе и државе у свим областима.

 

"Обавили смо разговор са службеницом, добио сам уверење да је њена изјава била у афекту и да је атмосфера била таква. Једна реч учинила је да све буде погрешно протумачено, што њу наравно не аболира. Државни службеници не смеју такве ствари да говоре, поготово у околностима где Влада Србије и председник Александар Вучић покушавају на све начине да промене демографску слику, што је и приоритет", рекао је Ђорђевић.