Aa

Aa

Министар Ђорђевић на промоцији књиге „Српско војничко гробље у Алжиру“

Министар Ђорђевић на промоцији књиге „Српско војничко гробље у Алжиру“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је на свечаној промоцији књиге „Српско војничко гробље у Алжиру“ и отварању изложбе фотографија Стевана Лабудовића коју су организовали Друштво пријатеља Алжира и Амбасада Алжира под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз подршку Народног музеја у Београду поводом 100 година примирја у Првом светском рату.

 

Том приликом министар је нагласио да књига „Српско војно гробље“ подсећа на један величанствен период историје српског и алжирског народа, да сведочи међусобном уважавању, али и да нам садржај ове књиге може послужити као оријентир за сналажење у бурном времену данашњице.

 

„Као што сам поменуо у предговору, ова књига објављена је поводом стогодишњице постојања и очувања српског војног гробља у Алжиру, у спомен свим погинулим војницима српске војске из Првог светског рата који су се борили за слободу своје отаџбине и право европских народа на самоопредељење и живот у миру, слободи и демократији“, рекао је министар и захвалио на могућности да и сам буде учесник у овој публикацији.

 

Ђорђевић је истакао да српска држава и њен народ никада нису веровали у империјализам и да је српски народ поздравио борбу алжирског народа за слободу и независност. 

 

„Упркос томе што су Срби били већина у релативно великој и снажној држави увек су се чврсто држали своје традиционалне етике чојства и јунаштва чије је значење један други српски књижевник Марко Миљанов, сажео једном јасном дефиницијом: „Јунаштво је када себе браним од другога, чојство је када другога браним од себе.“ Док је бранио друге од себе, српском народу се нажалост догодило да је читава једна покрајина, колевка српске државе, Косово и Метохија, била колонизована становништвом једне суседне државе“, рекао је министар.

 

Према његовим речима и данас у свету су супротстављене две силе, она чија је моћ утемељена на међународном праву и правди, и она која своју моћ демонстрира тако што своје намере спроводи игноришући и грубо кршећи међународно право и правду.

 

„Сви напори ове друге силе заправо су доказ немоћи, јер произлазе из очаја и неће се моћи трајно одржати због тога што немају ваљано вредносно утемељење, а ми смо чврсто опредељени да поштујемо резолуције које су донесене у референтним телима Организације Уједињених Нација. Захвални смо Народној Републици Алжир што не прихвата једнострано проглашену независност такозване Републике Косово и уверен сам да ће наша два народа и у будућности стајати један до другог у одбрани вредности због којих трачак наде у праведнији и бољи свет још увек није згаснуо“, поручио је министар Ђорђевић.

 

Амбасадор Алжира у Републици Србији Њ.Е. Абделхамид Шебшуб уручио је министру Ђорђевићу Захвалницу за јачање пријатељских односа Србије и Алжира, као и поклон слику која представља Алжир.