Министар Ђорђевић на отварању изложбе „Уметност која чека правду“

Министар Ђорђевић на отварању изложбе „Уметност која чека правду“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је на отварању изложбе 55 репродукција уметничких слика несталих у догађајима 5. октобра 2000. године, под називом „Уметност која чека правду“.

 

Изложбу је отворила председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, а присутнима се обратила и  ауторка изложбе, директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић.

 

У жељи да се ново здање Парламента што боље уреди, 1936. године отпочела је набавка уметничких слика. Збирка је обухватала сто педесет шест дела од којих је, 5. октобра 2000. године, шездесет украдено или у пожару уништено, међу њима и она врло драгоцена дела наших доајена.

 

Иако је губитак ненадокнадив, Министарство културе Србије, убрзо потом је Скупштини поклонило тридесет девет слика. Тако је колекција наставила да се развија, а захваљујући својим уметничким вредностима, незаобилазна је за сагледавање стваралачких домета у Србији и земљама некадашње Југославије.

 

У намери и са жељом да се уметничке слике из скупштинске збирке, значајне за национални индетитет, буду враћене тамо где припадају, кроз ову изложбу наставља се предочење разноликости и богатства језика, технике и садржаја, које пружају  једну врсту мета-одсјаја бурне историје самог здања Дома Народне скупштине.

 

Изложба ће бити отворена у централном холу Дома Народне скупштине до 26. октобра 2018. године.


На отварању изложбе присуствовали су и државна секретарка Министарства рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић и Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина.