Министар Ђорђевић на конференцији “Подршка деци и породицама у избегличкој кризи”

Министар Ђорђевић на конференцији “Подршка деци и породицама у избегличкој кризи”

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је, конференцију на тему “Подршка деци и породицама у избегличкој кризи”, поводом Светског дана дечијих права.

Конференција је одржана са циљем размена искустава стручњака који се баве пружањем подршке деци и породицама на терену и дефинисања генералних препорука за унапређење будућег рада.

„Током  избегличке кризе кроз Србију је прошло око милион људи, међу којима су била и деца, а 350 избегличке деце тренутно борави и школује се у нашој земљи“,истакао је министар Ђорђевић.

"Србија се у мигрантској кризи показала као друштвено одговорна земља, која се нарочито посветила деци, водећи се чињеницом да њихов боравак у нашој земљи неће бити кратак. Србија је прави пример на који начин треба да се односи према мигрантима и мигрантској деци, јер имамо исти однос према свим мигрантима и желимо да им пружимо најбоље могуће услове докле год не напусте територију наше земље", рекао је министар Ђорђевић.

Циљ је да осим права на предшколско и школско образовање за избегличку децу,држава  обезбеди  услове за нормално одрастање и детињство које нису могла да имају у својој земљи.

"Имамо похвале из иностранства како се опходимо и према мигрантима и према мигрантској деци, али то није довољно. Желимо да напредујемо и да побољшамо однос према њима", рекао је Ђорђевић и додао да ће се држава и убудуће трудити да услови у којима бораве деца буду на највишем нивоу.

Конференцији је присуствовао и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић који је потврдио да је добро што је међународна и наша јавност високо оценила однос Србије према избеглицама, али указао да је много важније како су Србију оценили оних милион људик који су прошли кроз нашу државу.

"Ја гарантујем да сада у свету имамо милион амбасадора који ће рећи ''Србија је добра земља, тамо су нас третирали као људе, а не као животиње''", рекао је Цуцић.

Директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло је истакао да у свету око 15 милиона људи, међу којима су и деца, тражи нови дом, уточиште, сигурност и бољи живот и да је на свима нама задатак да им пружимо подршку и све то обезбедимо.

У име Фондације СОС Дечија села присутне је поздравила председница Управог одбора Невена Чаловска и истакла је да је за време избегличке кризе та фондација основала програм Ургентна помоћ избеглицама, чији је циљ, како каже Чаловска, пружање сигурности и комфора деци без родитеља.