Aa

Aa

Министар Ђорђевић на конференцији „Најважније улагање у будућност земље – рани развој детета

Министар Ђорђевић на конференцији „Најважније улагање у будућност земље – рани развој детета

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић учествовао је на  конференцији  „Најважније улагање у будућност земље – рани развој детета“.
Министар Ђорђевић је том приликом рекао да један од услова за унапређење квалитета бриге о деци, подршку, добробити и развоју деце, посебно  млађег узраста, а нарочито деце која живе под неповољним социо-економским околностима обезбеђивање минималне финансијске сигурности породице. Министар је прецизирао да све то систем социјалне заштите реализује кроз новчана социјална давања, родитељски додатак, дечји додатак и низ других мера и права које дефинише Закон о социјалној заштити и Закон о финансијској подршци породици са децом.
Као најзначајнију улогу система социјалне заштите, министар Ђорђевић је навео  заштиту права детета, односно старање о најбољем интересу детета.
„У систему социјалне заштите дуго су биле заступљене мере које су бригу за дете обезбеђивале пре свега кроз заштиту детета од породице која није била у могућности да обезбеди безбедан и сигуран развој детета, укључујући и меру издвајања детета из породице“, рекао је министар Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да су први кораци у процесу реформе  система социјалне заштите у Србији, довели  до значајног смањења броја деце у резиденцијалној заштити. - 2000. године када је на институционалном смештају било 3554 деце, а 2016. године  763 детета. Министар је напоменуо да Закон о социјалној заштити ограничава смештај деце испод три године у установе социјалне заштите, тако да данас у установама борави укупно 29-оро деце млађе од три  године.
„Оваквом резултату  допринео је развој хранитељства у Србији, односно привремени  смештај детета у другу породицу уместо у институцију, онда када живот у биолошкој породици није могућ. Србија је данас једна од земаља са најнижом стопом институционализације у Европи. Реформски процеси у социјалној заштити данас још више померају фокус са рестриктивних мера ка мерама подршке биолошкој породици, тако да се чува и негује породица за дете, а не штити се дете од породице. Развој услуга за подршку деци и породици, поготово породицама са бројним и сложеним потребама и проблемима, један је од приоритетних задатака социјалне заштите, закључио је министар Ђорђевић на конференцији „Најважније улагање у будућност земље – рани развој детета“.
Министар је нагласио да је протеклих година у партнерству са Уницефом, развијена услуга породични сарадник, као прва услуга интензивне подршке породицама код нас, која се показала посебно ефикасном у раду са породицама са децом млађег узраста. Ђорђевић је захвалио  УНИЦЕФ-у како за досадашњу подршку у унапређењу система социјалне заштите, тако и за ову посебну прилику за размену и учење о значају ране интервенције. 

„Подршка деци најмлађег узраста подразумева свеобухватни приступ политикама и програмима за децу и њихове родитеље, старатеље и окружење у којем живе.  Дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да  има основу за школовање, касније за  запослење и да избегне ризик од сиромаштва“, рекла је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, и додала да је зато важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству.

Афшан Кан, регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију истакла је да развој деце у најранијем детињству представља основу за целокупни људски развој. 
„То је прилика да се изгради мозак деце која ће изградити нашу заједничку будућност. Оно што сада радимо да бисмо подстакли развој мозга и потенцијал деце ће одредити њихову будућност, али и нашу. Влада Републике Србије ставила је нагласак на улагање у људске ресурсе и учињен је велики напредак“ истакла је Афшан Кан.

Закључци донети на конференцији допринеће да се формулише Позив на акцију за подршку развоју деце у раном детинњству који ће министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министарство здравља, министарство просвете, науке и технолошког развоја у наредном периоду потписати и тако усмерити своје координисано деловање за добробит сваког детета и породица у Србији.