Министар Ђорђевић и амбасадор Француске о обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о заједничком обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата и откривању реконструисаног Споменика захвалности Француској.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је Србија захвална Француској што јој је пружила подршку у најтежим тренуцима и да ће настојати да пријатељске односе, који постоје и пре периода Првог светског рата, чува и поштује.

 

„Србија нема чега да се стиди, већ поноси. Увек је била на страни правде, победе и слободе, а чини то и данас. Морамо више да негујемо и подсећамо на нашу прошлост, која не сме да се заборави, већ преноси на будуће генерације, које ће бити поносне на то што су Срби и што живе у овој земљи“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да је Србија увек била уз Француску, сматрајући је стратешким партнером и додао да верује да ће ускоро бити и једнаке земље чланице Европске уније.

 

Када је реч о реконструкцији Споменика захвалности Француској, који се налази на Калемегдану, министар је рекао да је његово откривање планирано у периоду када председник Француске Емануел Макрон буде у посети нашој земљи.

 

„Више пажње посвећујемо и заштити ратних меморијала и споменика, јер тиме чувамо успомене и одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу бољу будућност. Желимо да наши меморијали изгледају као оне које имамо у Тунису“, нагласио је Ђорђевић.

 

Како наводи министар, најзначајнији догађаји који се обележавају, поводом стогодишњице јесу искрцавање српских војника на острва Крф и Видо - 28. и 29. септембар, као и ослобођење Београда 1. новембра и завршетак Првог светског рата 11. новембра.

 

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони рекао је да верује да ће се сарадња Србије и Француске наставити и у будућности и да је њихова заједничка дужност да достојанствено обележе стогодишњицу краја Првог светског рата.  Навео је да је пробијање Солунског фронта значајан истојски дан, који је омогућио пробој даљих фронтова ка западу и коначан завршетак Првог светског рата.