Aa

Aa

Мигрантима у циглани постављени тоалети

Мигрантима у циглани постављени тоалети

Читај ми

СУБОТИЦА - У плану је и постављање хигијенских контејнера и умиваоница, али за то је неопходно да град спроведе воду до простора циглане. Ово је наставак координиране акције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Комесаријата за избеглице и страних донатора.

Постављени су први монтажни тоалети за које није потребна вода, а очекујемо да се у наредном периоду реши питање довода воде, како би се инсталирали тушеви, јер сматрамо да је крајње небезбедно да мигранти прелазе пут како би дошли до воде – објаснио је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У плану је и да се оспособи зграда где је била бивша дирекција циглане, како би мигрантима, међу којима је све више жена и деце, могли пружити адекватну лекарску негу.

W991

Морам да истакнем да ово није изградња прихватног центра, већ желимо да направимо једно место где би могли да пружимо ургентну помоћ овим људима и да обезбедимо да лекари, који им пружају помоћ, раде у нормалним условима. Ми пратимо ситуацију која се мења из дана у дан, реаговаћемо кад год буде требало, јер морамо да пружимо помоћ овим људима, на то нас обавезује и осећај хуманости, али и међународни споразуми које смо потписали, истакао је Иванишевић.

Суверена одлука Мађарске да почне изградњу зида покренула је лавину миграната, и уколико колеге из Македоније и Грчке нешто не предузму, не верујемо да ће се број смањивати. Ситуацију смо прво решили у Прешеву, а сада покушавамо да је решимо и на северу земље – додао је Иванишевић.

По речима Гордана Велева, директора АСБ канцеларије за Србију, поред тоалета, планирано је и постављање санитарних контејнера и умиваоника, за шта је у овом тренутку опредељено око 15.000 евра.

Текст - www.subotica.com