Aa

Aa

"Металац посуђе" пример добре праксе

"Металац посуђе" пример добре праксе

Читај ми

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Управа за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања доделила је “Металцу” из Горњег Милановца највише признање из области безбедности и здравља на раду, а то предузеће заиста је стандард и пример добре праксе за сва наша предузећа, изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

“Начин на који се “Металац” односи према радницима, њиховом здрављу, добробити, пример је како би и сви остали послодавци требало да се понашају и заиста је импресивно видети да је неко у овом времену суровог капитализма доказ да можемо да се носимо са највишим европским стандардима”, рекао је министар приликом обиласка фабрике.

Вулин је нагласио да је “Металац” одличан пример да је Србија у стању да својом праксом покаже да ниједна земља на западу, или било где другде не може да буде боља од ње.

Према његовим речима, на основу истраживања европске Агенције за безбедност и заштиту на раду, у којој се налази и Србија, а које је спроведено у 36 земаља, у свим чланицама ЕУ, земљама кандидатима, као и Швајцарској, Норвешкој, Лихтенштајну, може да се каже да је наша земља на веома високом и завидном нивоу.

“Само као пример, на основу показатеља о раду Инспекције рада и учесталости њихових контрола, налазимо се на 10. месту. На седмом смо месту, када је у питању критеријум обука људи који се брину о безбедности и заштити на раду”, рекао је Вулин.

Истиче да га посебно радује чињеница да је само девет одсто послодаваца рекло је да је законски оквир везан за безбедност и заштиту на раду компликован, а да је свега шест одсто послодаваца тако оценило и папирологију у тој области.

“То су подаци који показују да се заиста сврставамо у европски врх, када су ова питања на дневном реду”, рекао је министар и додао да га лично највише радује то што је 70 одсто послодаваца на питање зашто посвећује пажњу безбедности и заштити на раду, рекло због Закона, али одмах затим, у истом проценту, рекло да то ради зато што води рачуна о репутацији фирме.

Навео је и да 67 одсто послодаваца то ради зато што сматра да се на тај начин подиже продуктивност и да се на тај начин води рачуна о раднику.

“То је оно што желимо да Србија буде- земља безбедног рада, у којој ће се најтеже повреде на раду, ако не сасвим искоренити, а оно значајно смањити и да иначе тренд смањивања повреда на раду наставимо и да се понашамо у складу са највишим стандардима, не зато што то неко други хоће, или тражи од нас, већ зато што је то добро за нашег радника”, рекао је министар.

Директор компаније “Металац посуђе” Александар Марковић нагласио је да му је та национална награда изузетно драга, пре свега што је његова компанија у својој стратегији посвећена безбедности и заштити на раду, као и добрим радним условима, што сматра даје уједно и услов који им помаже да имају конкуренту производњу и понуду за своје купце.

“Поред тога, “Металац” је компанија која је трајно посвећена очувању човекове околине и уопште локалној заједници. Ми смо задржали корпоративну друштвену одговорност и радимо све да то не буде прича, него да кроз наш фонд, стипендирање деце радника, кроз све законске видове подршке запосленима, да то и одржимо”, рекао је Марковић.

“Металац посуђе” награђено је за изузетна достигнућа у области безбедности и здравља на раду за 2015. годину као најбоље у категорији правних лица и предузетника са више од 250 запослених.