Aa

Aa

Међународни дан социјалне правде

Међународни дан социјалне правде

Читај ми

Поводом Међународног дана социјалне правде, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштава да ће приоритет рада и у наредном периоду бити успостављање социјалне правде и равноправног и достојанственог друштва,  поштујући, пре свега, стандарде Европске уније и Агенде 2030 Уједињених нација.

 

Министарство ће наставити активно да се бави обезбеђивањем социјалне сигурности и потпуним укључивањем посебно рањивих друштвених група и појединаца у друштвене токове, као и смањивањем економских и друштвених неједнакости, обезбеђивањем права на новчана социјална давања корисницима услуга у систему социјалне заштите.

 

Такође, рад Министарства биће фокусиран на обезбеђивање услуга подршке за децу и младе са сметњама у развоју, за одрасле и старије особе са инвалидитетом и децу без родитељског старања, за децу и младе са проблемима у понашању, припаднике мањинских заједница, незапослене и социјално - материјално угрожене, као и за старије који немају породицу која би о њима бринула, али и о свим грађанима којима је помоћ потребна.

 

У претходних неколико година донети су и усвојени закони, стратегије,  акциони  планови,  подзаконска и друга акта из области социјалне и породично - правне заштите, из области запошљавања, са посебним фокусом на заштити људских права, у интересу сталног унапређивања квалитета живота најрањивијих друштвених група. Министар Ђорђевић истакао је да је постигнут велики успех, када је реч о остваривању људских права и да смо као  друштво значајно напредовали у овој области у последњој деценији.

 

„Заједнички циљ свих социјалних актера је да се нашим грађанима помогне да разумеју и прихвате да представници посебно рањивих група имају и капацитете и спремност да активно доприносе друштву, односно да их не треба посматрати из перспективе њихових немогућности и ограничења. Социјална правда је предуслов за очување људског достојанства, остварење мирнодопских услова живљења и одрживог развоја, као и међусобне сарадње свих нација. Постиже се уклањањем дискриминације на основу пола, узраста, инвалидитета, расе, етничке и религиозне припадности или културолошке различитости, промовисањем једнакости међу половима и поштовањем права миграната и аутохтоног становништва, поштовањем права радника, и обезбеђивањем једнаких шанси за све кроз запослење и обезбеђивање адекватне социјалне заштите. Отварање нових, квалитетнијих радних места, као и њихова боља доступност,  повећава могућности за повећање прихода и доприноси социјалном уједначавању и стварању праведнијег друштва“, истакао је Ђорђевић.

 

Он је нагласио да ће Министарство, као и до сада, наставити у сарадњи са партнерским организацијама из јавног и цивилног сектора и са националним и међународним организацијама да значајан део средстава одваја управо за развијање релевантних кампања за најширу јавност, као и обука за унапређивање компетенција професионалаца.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања сваке године улаже значајна средства за унапређење социјалне заштите.

 

Током 2017. године уложено је 539.360.770,00 рсд у установе социјалне заштите и 700.956.383,81 у развој услуга у локалним заједницама. У 2018. години уложено је 584.748.701,00 рсд у установе социјалне заштите и 702.175.004,61 у развој услуга у локалној заједници, док је за ову годину планирано 773.730.000,00 рсд за унапређење рада и побољшање услова живота корисника у установама социјалне заштите.

Генерална скупштина Уједињених нација 2007. године прогласила је 20. фебруар за Међународни дан социјалне правде. Социјална правда представља једнак и праведан однос између појединца и друштва. То је процес којим се обезбеђује испуњење друштвених улога и сразмерно томе, стицање шанси за личну афирмацију и бољитак. Према проценама Међународне организације рада, тренутно око две милијарде људи у свету живи у социјално осетљивим условима, од којих многи живе у ратом погођеним подручјима. Од тога, више од 400 милиона људи су узраста од 15 до 29 година.