Aa

Aa

Међународни дан слепих

Међународни дан слепих

Међународни дан слепих

Читај ми

Међународни дан слепих, познатији као Дан белог штапа, обележева се широм света 15. октобра, кроз организацију различитих манифестација, а након препоруке коју су дале УН и Светски савез слепих 1992. године.

 

Овај датум од изузетне је важности како за особе са инвалидитетом, тако и за друштво у целини и циљ његовог обележавања је да се повећа свест јавности о слепим особама, да се скрене пажња на изазове са којима се оне суочавају у свакодневном животу, али и истакну и афирмишу њихове могућности, знања и креативност.

 

Захваљујући подршци Министарства за реализацију бројних активности удружења која окупљају слепе њихов положај и квалитет живота су унапређени, али овај дан користан је подсетник да је борба за једнака права, за пуно и равноправно учешће у животу заједнице и укљученост слепих особа у све области друштвеног живота, непрестана.

 

Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом ће и у наредном периоду наставити да пружају подршку слепим и слабовидим особама. У партнерству и уз подршку државе  стварамо Србију без баријера и друштво које препознаје различитост и пружа једнаке шансе за све.