Aa

Aa

Међународни дан сећања на жртве Холокауста: Борба против зла вечна

Међународни дан сећања на жртве Холокауста: Борба против зла вечна

Међународни дан сећања на жртве Холокауста: Борба против зла вечна

Читај ми

Србија је, борећи се за мир, једнакост и равноправност у Другом светском рату, показала да је борба против зла у корену њеног бића и тако ће бити заувек, поручила је изасланик председника Републике и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста положила венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду. 

 

Подсећајући да се Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава као сећање на ослобођење концентрационог логора Аушвиц, Кисић Тепавчевић је нагласила да је тада, пре 77 година, враћена силом одузета слобода, нада, живот. 

 

„Данас се сећамо и свих жртава Другог светског рата, насиља, ужаса, страдања и безумља, које не сме да се заборави и не сме да се понови. Никада више и никоме“, нагласила је Кисић Тепавчевић и додала да брутални злочин над Јеврејима представља највећи пораз човечанства у читавој његовој историји. 

 

Како је додала, памтећи системско искорењивање јеврејског народа, којем је претходио најтежи облик дискриминације, обавезујемо све нас, као и будуће генерације, да се још више и одлучније боримо да се злочини не забораве и да се више никада не понове.

 

„Ова сећања су дужност и обавеза свих нас да нашој деци осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција и разумевање, а не мржња, насиље и зло. Да их научимо да су слобода, заједништво и мир идеали који покрећу човека да се супротстави сваком сукобу и несрећи. То су једини идеали који воде ка напретку“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла и да је наша земља увек била на страни слободе и на страни правде, да се увек супростављала сваком облику фашизма и антисемитизма. 

 

„И данас, са овог страдалног места, још једном поручујемо да заборав и ћутање никада нису били наша опција“, поручила је Кисић Тепавчевић .

 

Србија је, према њеним речима, земља која одлучно иде напред, поносна на сопствену традицију и идентитет и која својим понашањем данас, као и у Другом светском рату, сведочи да су њене основне вредности слобода и правда, као једини одрживи темељи истинског патриотизма.