Међународни дан избеглица – отворена изложба „Шта су понели са собом“

Међународни дан избеглица – отворена изложба „Шта су понели са собом“

Међународни дан избеглица – отворена изложба „Шта су понели са собом“

Читај ми

Србија је пријатељска земља, која све избеглице дочекује раширених руку, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић, која је поводом 20. јуна – Међународног дана избеглица присуствовала отварању изложбе „Шта су са собом понели“, коју је у Етнографском музеју организовао УНХЦР. 

 

Кисић је истакла да Република Србија са многобројним партнерима, од којих је један од најважнијих УНХЦР, развија и унапређује нове моделе и механизме подршке и помоћи свим људима и додала да је Министарство значајан актер у том процесу, нарочито када је у питању социјална заштита и заштита малолетника без пратње. 

 

Министарка Кисић је навела да је од 2015. године до данас више од 10.000 малолетника без пратње било збринуто од стране државних органа Републике Србије, док је скоро 1.000 било смештено у установама социјалне заштите.  

 

Проф. др Кисић је додала да државни органи од марта ове године активно раде са избеглицама из Украјине који су смештени у колективним центрима, а посебно на укључивању избеглица на тржиште рада, у складу са међународним и домаћим стандардима.

 

Кисић је рекла и да се ове године навршило 30 година од како је и она као избеглица напустила свој дом.

 

„Време неумољиво пролази, а оно што из личног искуства и искуства огромног броја избеглица широм света могу да кажем је да избеглице, осим тих пар ситница које понесу са собом, носе и своје срце, душу, не желе никога да угрозе, не желе никоме ништа да узму, већ само желе шансу да нормално живе“, рекла је Кисић.