Aa

Aa

Међународни дан инвалидских колица – брига о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота

Међународни дан инвалидских колица – брига о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота

Међународни дан инвалидских колица – брига о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота

Читај ми

Поводом 1. марта - Међународног дана инвалидских колица, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић обишла је у Смедереву реконструисане просторије Удружења дистрофичара „Бољи живот”, где је поручила да су активности ресорног министарства усмерене на бригу о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота. 

 

Обиласку просторија, које су реновиране средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовала је и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

 

Министарка Кисић је указала да је у претходном периоду, заједничким снагама, доста урађено на реализацији циља – Србија без баријера, да је, поред осталог, изграђено више од 100 рампи, да су многобројне установе широм Србије постале приступачне за особе са инвалидитетом и да је реализовано преко 100 адаптација и опремања просторија удружења особа са инвалидитетом. „Једино заједно и заједничким активностима можемо да стварамо још лепшу, јачу и напреднију Србију - Србију без баријера“, нагласила је Кисић. 

 

На подручју Смедерева постоји 10 удружења особа са инвалидитетом, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у току 2021. године за њихов рад издвојило 7,5 милиона динара, од чега је део средстава усмерен у реновирање и просторија Удружења дистрофичара „Бољи живот”.

 

Министарка Дарија Кисић и помоћница министра Биљана Барошевић доделиле су награде добитницима на конкурсу „Инклузивна Србија“, који у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, Министарство реализује у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”. Конкурс је расписан и реализован у периоду од марта до новембра 2021. године, када су изабране награђене фотографије. 

 

На конкурсу су награђене фотографије Ненада Дураковића из Зрењанина, Тијане Симић из Београда и Милана Срдића из Новог Сада, који је истакао да се свакодневним радом труди да покаже да особе са инвалидитетом могу да функционишу као и сви остали грађани и да у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања раде на стварању Србије без баријера. 

 

Министарка Кисић и помоћница Барошевић су у Смедереву разговарале са заменицом градоначелника Маријом Марковић Ставрић и директорком Центра за социјални рад Иваном Николић Ђурђевић.