Aa

Aa

Међународни дан инвалидских колица

Међународни дан инвалидских колица

Међународни дан инвалидских колица

Читај ми

Поводом Међународног дана инвалидских колица, који се широм света обележава 1. марта, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да у Србији постоји више десетина хиљада људи, који користе инвалидска колица, а која им омогућавају кретање и квалитетнији живот.

 

Међународни дан инвалидских колица обележава се од 2008. године, на иницијативу   Стива Вилкинсона из Сједињених Америчких Држава у циљу ширења свести о значају која инвалидска колица имају за особе са инвалидитетом.

 

Поводом овог дана организују се различити догађаји и активности, приликом којих корисници инвалидских колица промовишу позитиван утицај инвалидских колица на њихово укључивање у ширу друштвену заједницу и свакодневне животне токове.

 

Подсетимо да је Република Србија, Законом о планирању и изградњи, препознала значај несметаног приступа и кретања особа која користе инвалидска колица. Тим законом је прописано да се зграде јавне и пословне намене, као и улице, тргови и паркови, морају градити и одржавати тако да свим корисницима, међу којима су и особе са инвалидитетом, деца и стари, омогућавају једнак приступ.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће кроз своју кампању „Србија без баријера“ да реализује активности чији је циљ унапређење и промовисање права и могућности особа са инвалидитетом.